Kriza "ukrala" tajkunima miran san

Iako nije bio tamo, Zoran Drakulić je na Kopaonik biznis forumu zbog lanjske izjave da noćima ne spava zbog dugova bio uveliko citiran i prisutan među kolegama.

Izvor: B92

Petak, 04.03.2011.

00:06

Default images

Jer, u proteklih godinu dana inflacija je porasla, uvećao se broj nezaposlenih, ali i kašnjenja u naplati kredita, nelikvidnost hara.

Uprkos činjenici da zvanična statistika beleži ekonomski rast, koji je na ovogodišnjem Biznis forumu ocenjen kao anemičan, problemi privrede i dalje su veliki, pa ovdašnji preduzetnici i dalje nemirno spavaju.

"Niko od nas i dalje ne spava. U prenosnom smislu te reči, naravno. Jer, stalno se nalazimo u nekom stanju čekanja i iščekivanja. Sve vreme imam lični osećaj kao da čekam da se nešto desi, da se 'otpuši cev', pa da nam na neki način krene nabolje", kaže Branislav Grujić, predsednik kluba Privrednik. On objašnjava da "u praksi to ide tako da prvo čekamo da se uspostavi zakonska regulativa, pa onda čekamo dozvole, pa čekamo u bankama, pa iščekujemo da se srede odnosi u državi... Neophodno je da uz pomoć nove rekonstruisane vlade, probudimo i novu energiju".

Prema njegovim rečima, ne može privatni sektor, koji je u ovako depresivnom stanju, da bude generator zapošljavanja. Daj bože da ne bude i generator novih otpuštanja, dodaje on i kaže da svi treba da shvatimo da smo u vrlo teškom stanju.

I prema oceni Slobodana Petrovića, generalnog direktora Salforda, nije realno očekivati u ovakvoj situaciji da privrednici počnu da otvaraju nova radna mesta. "Naročito ne u situaciji kada imamo pad tražnje. U ovu godinu ušli smo sa cenama većim 15 do 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, plate ne rastu, a broj zaposlenih je manji. Ova godina će biti teška. Povoljniju situaciju očekujem tek 2012. i 2013. godine, ne ove", kazao je Petrović.

Milan Knežević, vlasnik konfekcije Modus, smatra da su tvrdnje, kako ćemo danas u pola četiri izaći iz krize i početi da zapošljavamo, prema odluci vlade, „stvarno nešto što ponižava preduzetnike”.

"Ubeđen sam da bi čak 90 odsto vlasnika malih i srednjih preduzeća, kada biste ih pitali šta planirate, rekli – otpuštaćemo radnike. Radikalno nam pada obim poslovanja, prava slika privrede je očajna. Privreda ne zapošljava, niti će zapošljavati", nezadovoljan je Knežević.

A onih, koji su prošle godine govorili da ne spavaju, sada nema na Biznis forumu, primetio je Dragoljub Vukadinović, prvi čovek Metalca.
"To znači da su se uspavali ili da imaju puno problema pa su ostali kod kuće da ih rešavaju. U svakom slučaju, postoji negativna percepcija prema uspešnim privrednicima i stalno se provlači neki stav da su oni na leđima naroda ili da su na ilegalan način došli do nekog kapitala. Mislim da to nije u redu i da moramo da negujemo privredu", kaže on.

"Ova godina je još teža nego prethodna, problem likvidnosti je veći nego prošle godine, ali ubeđen sam da će i oni, koji su prošle godine govorili da ne spavaju, ali i svi koji su danas ovde da i dogodine budu na Kopaoniku. Što će reći – i da prežive ovu tešku situaciju", nada se Vukadinović.

Bajatović: Ni ja ne spavam mirno

Ni Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, ne može da kaže da ima miran san. Na Biznis forumu je bio prvi put, a kao učesnik na jednom panelu stručnoj javnosti se u šali predstavio „kao jedini ovlašćeni državni tajkun”.
Ipak, iskreno priznaje da daleko od toga da je ta titula, koju je dobio zbog preuzimanja brojnih preduzeća, laskava. Naprotiv, dodaje da i u preuzetim firmama ima mnogo problema.

"Verujte da nije lako. Mi smo preuzeli loše privatizovane firme, ispravljamo ono što godinama nije moglo da se ispravi. A za to nema čarobnog štapića", kazao je Bajatović.

Učestvujući na jednom od panela, „novopečeni” privrednik je priznao da je za dve godine iskustva u privredi shvatio da je mnogo lakše trošiti, nego zarađivati. Naveo je primer skladišta gasa Banatski dvor, koje je izgrađeno za osam meseci, ali njegova uknjižba trajala je godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: