SNS: Srbiju čekaju nestašice struje

Srbiju u 2011. očekuju veliki problemi u snabdevanju elektičnom energijom, "zbog nestašice uglja i korupcije u Elektroprivredi Srbije", kaže Zorana Mihajlović.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 27.01.2011.

16:01

Default images

"Građani Srbije najavljenim će kroz poskupljenje struje platiti korupciju i nesposobnost rukovodstva EPS-a", rekla je članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS).

Ona je objasnila da i da Elektroprivreda Srbije u distribuciji energije ima najveće gubitke u Evropi.

"Ti gubici mere se sa proizvodnjom Đerdapa ili potrošnjom Vojvodine i nisu problem brojila, već unutrašnji i organizacijioni problemi u EPS-u, odnosno neefikasnost i korupcija", rekla je Mihajlović-Milanović

Ona je najavila da će SNS na posebnoj konferenciji medije obavestiti o korupciji u EPS-u, poslovanju i kreditima koje je to preduzeće uzelo i zbog čega je u velikim dugovima. Govoreći o situaciji u Elektroprivredi Srbije, Mihajlović-Milanović je ocenila da se to javno preduzeće nalazi u ozbiljnim ekonomskim i finansijskim problemima, a da unutar njega Rudarski basen Kolubara, koji je još značajniji, funkcioniše na ivici bankrota.

Ona je rekla da se EPS samo u prošloj godini zadužio blizu milijardu evra, pa se postavlja pitanje da li su svi krediti morali da se uzmu i navela da je od 2001. godine to preduzeće na bazi donacija, subvencija, kredita dobilo oko 10 milijardi evra, što bi, smatra Mihajlović-Milanović, bilo dovoljno za izgradnju 10 termoelektrana.

"Od toga što se dešava u EPS-u nemaju korist ni građnai, ni vlada, ni to javno preduzeće, već oni koji se bave trgovinom i mešetarenjem, razni tajkuni, lobiji, sve što je povezano na nedozvoljen i netransparentan način sa ministarstvima i vladom, a cenu njihove koristi plaćaju gradjnai Srbije", kazala je funkcionerka SNS.

Ona je ukazala da raste uvoz električne energije, jer i potrošnja raste i da je zato neophodno graditi nove elektrane, te da je zato bilo potrebno da se 2007. godine Termoelektrana "Kolubara B" nađe na mreži, što se, kako je rekla, ukoliko sve bude išlo po planu, može očekivati tek 2017. godine.

Mihajlović je istakla da Srbiji nedostaju objekti za proizvodnju električne energije i upitala Vladu Srbije zbog čega se više od decenije čeka sa izgradnjom hidro i termoelektrana.

"EPS posluje sa gubitkom koji iznosi 40 odsto kapitala preduzeća, dok Basen Kolubara posluje na ivici bankrota, jer je gubitak 'pojeo' 70 odsto kapitala", kazala je ona.
Neefikasnost EPS-a i povezanog preduzeća Elektrodistribucije meri se i velikim brojem neplatiša, od kojih je manje domaćinstava a više preduzeća i institucija.

Potrošaci električne energije u devet opština Zlatiborskog okruga, bez Sjenice, duguju užičkoj Elektrodistribuciji 1,34 milijarde dinara za isporučenu struju u prošloj godini.

U ovom regionu, gde je registrovano 134,5 hiljada potrošača električne energije, od čega 121,5 hiljada u kategoriji domaćinstava, 693 miliona duga odnosi se na domaćinstva , dok privreda i državne ustanove duguju 653 miliona dinara. U Elektrodistribuciji ne žele da obelodane imena najvećnih dužnika, ali su posle novogodišnjih i božićnih praznika ponovo angažovali specijalne ekipe radnika koje svakodnevno isključuju iz mreže nesavesne potrošace.

Poslednjih dana u Kruševcu EDB isključio je 180 potrošača u tom gradu, čiji dugovi premašuju tromesečnu potrošnju struje, dok je sa 204 dužnika sklopljen protkol o načinu isplate zaostalih dugovanja.

Prema podacima Elektrodistribucije Kruševac, stari dug građana i preduzeća za utrošenu električnu energiju iznosi oko 1,9 milijardi dinara, od čega je u međuvremenu naplaćeno 290 miliona. Kruševačka preduzeća su samo u decembru prošle godine potrošila struju u vrednosti od 194 miliona dinara, od čega je plaćeno oko 97 miliona ili oko 50 odsto, dok su domaćinstva imala potrošnju u visini od 231 milion dinara, a naplaćeno je oko 193 miliona, odnosno 83,78 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: