Škundrić: Biće akcize kako EU kaže

Mi ćemo morati, u želji da ne nanesemo štetu našim daljim evropskim integracijama, da prihvatimo odluku Evropske komisije o akcizama, kaže Petar Škundrić.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

20:34

Default images

Ministar energetike navodi da će do toga doći ukoliko Evropska komisija dokaže da za nas ne važe pravila koja važe za druge zemlje u Evropi kod kojih postoje različite akcize na različiti kvalitet derivata.

On je rekao da ovde nije reč o fiskalnoj diskriminaciji, jer u EU ne postoji zabrana za različite akcize za različite vrste benzina i dizela. Jedina obaveza zemalja članica EU jeste, kako je rekao, da ne određuju akcize niže od propisanog minimum. Škundrić je naglasio da politika EU propisuje postepeno smanjenje razlike između akciznog opterećenja dizela i benzina što se desilo u Srbiji.

"Dakle, priča o tome da je ovom odlukom učinjeno nešto što se ne radi u EU je netačna i zlonamerna. Pogotovo kad to priča i tumači neko ko je zainteresovan i to još govori kao u ime EU", ocenio je Škundrić.

"Napravljen je jednak teren za taj kvalitet, a vi birate hoćete li kupiti taj kvalitet ili drugi", kaže Škundrić i pita da li "istu cenu goriva i da isti naftni derivat treba da kupuju i vozači traktora kao i onaj što vozi Mercedes".

On kaže da akcize nisu povećane na uvozno gorivo već zavise od kvaliteta goriva bez obzira da li se ono proizvodi u Srbiji ili van nje i dodaje da "postoje dva benzina sa nižim akcizama koja se proizvode u Rafineriji nafte Pančevo koja su ispod evro kvaliteta između ostalog zato što je ta rafinerija bombardovana 1999. godine. Ali, to je naša rafinerija".

"Ovde nije reč da je neko preferiran, ali jeste reč da smo preuzeli obavezu u međudržavnom sporazumu s Rusijom koji je ratifikovan u Skupštini Srbije. Preuzeli smo obavezu da nećemo pogoršati uslove NIS-u na tržištu u vremenu trajanja rekonstrukcije rafinerije do 2012. godine", objašnjava Škundrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: