Stupio na snagu Zakon o trgovini

Novi Zakon o trgovini koji je stupio na snagu po prvi put deli sektor trgovine podela prema mestu - da li prodaje van ili u prodajnim objektima.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

14:45

Default images

Definiše se i u šta spadaju daljinska trgovina, trgovina ličnim nuđenjem i trgovina u kioscima, na tezgama i slično.

Zakon po prvi put reguliše i promet na pijacama, gde će svoje prizvode moći da prodaju samo registrovana poljoprivredna gazdinstva, kojih sada ima oko 400.000, a reguliše i način na koji će svojim poroizvodima trgovati pripadnici slobodnih profesija, kao što su umetnici i zanatlije.

Novina je i uvođenje pojma trgovinskog formata kao organizaciono-tehničkog oblika trgovine, koji ima specifičnu strategiju prodaje prema kupcima i konkurentima.

Na našem tržištu još uvek nema svih trgovinskih formata, na primer pravih diskontnih prodavnica, koje obezbeđuju niže cene preko svojih dobavljača, imaju manji asortiman, ali veće količine jendog proizvoda.

Zakonom je predviđeno da poslove inspekcijskog nadzora, u delu nadzora nad obavljanjm trgovine van prodajnog objekta, obavljaju jedinice lokalne samouprave, preko komunalnih inspektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: