Vlada rešava nelikvidnost firmi

Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom finansija i Narodnom bankom priprema propis koji bi trebalo da reši problem dugova firmi prema bankama.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

13:09

Default images

"Reč je o propisu koji predviđa uspostavljanje mehanizma dobrovoljnog vansudskog restrukturiranja dugova", kaže Luka Andrić iz Ministarstva ekonomije.

Prema ideji predlagača navedenog propisa, Privredna komora Srbije će, u procesu vansudskog restrukturiranja dugova, imati ulogu posrednika, odnosno medijatora između firmi i poslovnih banaka, odnosno preduzeća dužnika i kompanije kojoj se duguje. "Predviđeni su razni mehanizmi koji bi doprineli da se, na dobrovoljnoj bazi, rešavaju problemi dugovanja, ističe Andrić, i dodaje da je, u tom smislu, osmišljeno i dobrovoljno proglašenje moratorijuma na blokadu računa dužnika.

Poslednjih meseci značajno je uvećan procenat firmi koje kasne u otplati rata kredita uzetih kod ovdašnjih poslovnih banaka.

Trenutno 14,6 odsto preduzeća ne isplaćuje svoje obaveze na vreme. Poslovnim bankama ovo povećanje procenta kašnjenja u plaćanju rata pravi velike probleme, s obzirom na to da je više od 60 odsto njihovih plasmana okrenuto privredi. Čak 74 odsto njih je u inostranoj valuti, uglavnom u evrima.

Problem nelikvidnosti srpske privrede je i u toku nedavno vođenih pregovora o šestoj reviziji našeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom bila jedna od važnijih tema.

Fond je, naime, zaključio da postoji opasnost da se postojeća nelikvidnost privrede prelije i na bankarski sektor, ali i da će broj nenaplativih zajmova nastaviti da raste i u narednoj godini i to, naročito, u korporativnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: