Dug građana bankama 507 mlrd. RSD

Preduzeća, preduzetnici i građani u Srbiji su na kraju novembra bili kreditno zaduženi u iznosu od 1.690 milijardi dinara.

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

08:59

Default images

To je 0,8 odsto manje nego u oktobru, a 27,8 odsto više nego na kraju prošle godine, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Krediti preduzeća, prema podacima Kreditnog biroa UBS, iznosili su 1.131 milijardu dinara, što je 1,8 odsto manje nego na kraju oktobra, a građana 507,6 milijardi, što je porast od 1,4 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Zaduženje stanovništva po osnovu gotovinskih kredita je u novembru za 10,5 odsto bilo veće nego u oktobru i iznosilo je 127,8 milijardi dinara, dok su potrošački krediti bili 40,1 milijardu dinara i za 7,6 odsto su veći nego prethodnog meseca.

Dugalić je objasnio da je rast gotovinskih i potrošačkih kredita posledica promene metodologije razvrstavanja kredita, zbog čega su i krediti za refinansiranje smanjeni za 27,5 odsto i iznoše 35,1 milijardu dinara.

Dug poljoprivrednika bankama na kraju prošlog meseca bio je 24,8 milijardi dinara, za 0,9 odsto veći nego na kraju oktobra. Preduzetnici su bankama bili dužni 51,4 milijarde, 0,1 odsto manje nego u septembru. Preduzeća u Srbiji su u novembru kasnila u otplati 15,3 odsto kredita, što je za jedan odsto više nego u oktobru, a njihova ukupna kreditna zaduženost smanjena je 1,8 odsto.

"Nisu ohrabrujući podaci da raste docnja u otplati kredita privredi i da se preduzeća sve manje zadužuju", rekao je Dugalić.

On je pozitivno ocenio preporuku guvernera Dejana Šoškića da banke razmotre kako da svojim klijentima olakšaju otplatu pozajmica, ali je istakao da bi docnja u izmirenju dospelih rata bilo još veće da banke već ne pomažu dužnicima da izmiruju svoje obaveze.

U novembru je više od 60 dana kasnila otplata 3,5 odsto kredita građanima, koliko i u oktobru, dok preduzetnici sa zakašnjenjem većim od 15

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: