Dve mlrd. dolara od izvoza hrane

Srbija je za deset meseci ove godine ostvarila suficit u trgovini hranom sa svetom od 893 miliona dolara, za 13,9 odsto veći nego u isto vreme prošle godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

09:12

Default images

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bio je gotovo 14 procenata veći nego u isto vreme prošle godine.

Stopa pokrivenosti srpskog poljoprivredno-prehrambenih uvoza izvozom je u posmatranom periodu ove godine bila 211,5 odsto, saopštila je Privredna komora Srbije.

Procene ukazuju da će poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije u 2010. ostvariti izvoz vredan oko dve milijarde dolara, uvoz od oko milijardu i rekordan suficit od milijardu dolara.

Izvoz hrane u periodu januar-oktobar vredeo je 1,69 milijardi dolara i bio je 8,7 odsto veći nego u istom periodu 2009. U ukupnom robnom izvozu Srbije izvoz hrane je u posmatranih deset meseci ove godine učestvovao sa 21,6 odsto.

Srpski uvoz hrane za deset meseci vredeo je 801 milion dolara i bio je 3,5 odsto veći nego u periodu januar-oktobar 2009, a u ukupnom robnom uvozu je učestvovao sa 5,9 odsto.

U posmatranih deset meseci najvažniji proizvodi agrarnog porekla u srpskom izvozu bili su kukuruz, šećer, smrznuta malina i merkantilna pšenica dok su u uvozu dominirali sirova kafa, banane i pomorandže.

PKS je ocenila da su dobri rezultati srpske poljoprivrede u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvareni zahvaljujući pogodnostima preferencijalnog statusa na tržištu EU, sporazumu CEFTA i oporavku na svetskom tržištu. Doprinela je i depresijacija dinara, kao i ograničena tražnja na domaćem tržištu zbog niskog životnog standarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: