Orbović: Nismo režimski sindikat

Savez samostalnih sindikata Srbije nije režimski sindikat iako podržava vladu, jer i sa vlašću i sa opozicijom imamo partnerski odsno kaže Ljubisav Orbovic.

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2010.

10:15

Default images

"Nismo zastupljeni u javnim preduzećima kao što su EPS, „Telekom“, PTT, a da smo režimski, bilo bi logično da nas tamo ima. Naši protesti i aktivnosti na nivou saveza, grana i preduzeća pokazuju da možemo biti sve samo ne režimski. Logično je da kao najveći sindikat pregovaramo sa legalno izabranom vladom", kaže lider SSSS.

On navodi i da je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) jedini potvrdio status reprezentativnog sindikata odkazavši da ima 289.000 pristupnica, dok su po zakonu su za reprezentativnost bile potrebne 183.000.

"SSSS ne gura u drugi plan ostale sindikate. Dogovaramo se sa njima. Uvek smo ih zvali na sve naše proteste, ali neki nisu prihvatali da bi se dodvorili vlastima. Vidi se da im to nije pomoglo. Mi smo jedini koji su učestvovali u svakom protestu od 2000. godine i kad je reč o konkretnim problemima u privatizaciji i kad je reč o zakonodavnim aktivnostima. Naša reagovanja pokazuju koliko smo angažovani, zahvaljujući čemu smo postali jedini reprezentativni sindikat", kaže Orbović. On ne smatra neuspehom ni to što je čak četiri meseca kasnilo povećanje minimalne cene rada za svega četiri dinara.

"Mi insistiramo na tome da minimalna zarada ne bude pravilo nego izuzetak koji se primenjuje samo u vanrednim poslovnim situacijama. Mislim da je veoma važno što je na naš zahtev, u našim prostorijama, prošle nedelje održan prvi susret predstavnika Vlade, krupnog kapitala, malih i srednjih preduzeća, Privredne komore Srbije i stručne javnosti. Postignut je konsenzus o tome da Vlada mora stvoriti povoljan privredni ambijent iz čega proističe da se svi angažuju na tome da nema otpuštanja radnika, na otvaranju novih radnih mesta, nalaženju rešenja za posrnule firme. Kao i da Vlada smanji porez na zarade, a taj novac bi trebalo da ode na povećanje zarade", kaže Orbović.

On napominje da je sada nivo realnih prava zaposlenih u Srbiji najniži otkad postoji radništvo, ali da SSSS nastoji da dijalogom reši probleme.

"Sada 110.000 radnika prima minimalnu zaradu ili manju i od nje, svakog meseca 160.000 radnika uopšte ne primi platu, 75.000 članova SSSS nije imalo povezan staž, još 75.000 zaposlenih nema zdravstveno osiguranje. Osim toga, ne plaćaju se i ne poštuju prekovremeni i rad subotom, nedeljom, praznicima, noćni rad, pravo na godišnji odmor. Sve to govori o niskom nivou prava radnika, ali u zemlji u kojoj su ostala prava građana takođe manja od onih koja su garantovana. Tako da imamo problem Srbije kao pravne i ozbiljne države", kaže Orbović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: