NS:Javna preduzeća u štrajku

Zaposleni u svih 14 komunalnih preduzeća u Novom Sadu počeli su štrajk, jer je gradska skupština odbila da im plate vrati na nivo pre Nove godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2010.

12:34

Default images

Štrajk, uz održavanje minimuma procesa rada koji su utvrdili predstavnici grada i rukovodstva tih preduzeća, počeo je jutros, a oko 10 sati je nekoliko stotina radnika okupljenih na Trgu slobode ispred Gradske kuće zatražilo od gradonačelnika Igora Pavličića i Gradskog veća da udovolje njihovim zahtevima.

Prema odluci Skupštine grada, masa zarada zaposlenih u svim javno-komunalnim preduzećima smanjena je za 10 odsto zbog negativnih posledica globalne ekonomske krize.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Radosavljević rekao je da je u decembru, kao mera štednje, masa zarada naprasno smanjena za 10 odsto i da su propali pregovori da ta odluka bude ukinuta. On smatra da je odluka vlasti u Novom Sadu da smanji masu zarada za 10 odsto neopravdana, jer primanja, ionako, miruju.

“Vlada je najavila da se plate zamrzavaju na nivou 2009. godine. Da je održala svoju odluku, ne bismo protestovali”, kaže Radosavljević.

On navodi da će novosadska komunalna preduzeća postupno ulaziti u štrajk i da će građani posledice osetiti za dan-dva.

“U ovom momentu komunalna preduzeća rade kapacitetom od 55 odsto. Smeće se neće odnositi iz užeg centra grada i ispred zgrada. Što se tiče vrtića, domova zdravlja, gradskih i drugih važnijih objekata, smeće će biti odnošeno, dok će se smeće građana nositi u visini od 50 odsto. Reakcije građana i preduzeća na štrajk će se osetiti u naredna dva-tri dana“, objašnjava Radosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: