U 2009. godini inflacija 6,6 odsto

Inflacija u Srbiji u 2009. godini bila je 6,6 odsto, mereno metodologijom Evropske unije (EU), objavio je Republički zavod za statistiku.

Izvor: B92

Subota, 16.01.2010.

12:40

Default images

Kako se navodi u saopštenju, indeks potrošačkih cena je u decembru prošle godine bio za 0,2 odsto niži nego u novembru, dok su od početka prošle godine porasle za 8,4 odsto. U decembru 2009. godine su, kako se ističe, pale cene hrane i bezalkoholnih pića za jedan odsto.

U tom mesecu najviše su poskupeli cene hotelskih i ugosteljskih usluga - 0,8 odsto, zatim slede komunikacije koje su poskupele za 0,7 procenata, a cene odeće i obuće su povećane za 0,3 odsto. Cene ostalih proizvoda se nisu bitnije menjale, navodi se u saopštenju.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

Prema standardnoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, kojom se meri kretanje cena na malo, inflacija u Srbiji u decembru bila je 0,1 odsto, dok je godišnja inflacija u 2009. bila 10,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: