Zastava oružje:Iz Iraka 15 mil. USD

Kompanija „Zastava oružje“ je ugovorila za ovu godinu izvoz vojnog naoružanja i lovačko-sportskog oružja u vrednosti od blizu 30 miliona dolara.

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2010.

12:38

Default images

Polovinu te sume Zastavini oružari zaradiće isporukama više hiljada mitraljeza „M70“ u Irak i još neke bliskoistočne i afričke zemlje. I ove godine na iračko i druga tržišta izvoziće i puške „M21“, kao i ručne bacače granata i drugo pešadijsko naoružanje.

Od izvoza lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu (pištolji i revolveri) na evropska, a delom i na američko tržište, Zastavini oružari očekuju prihod od oko 150 miliona dinara.

Zastavina fabrika oružja je prošle godine izvezla više od 90 odsto godišnje proizvodnje u vrednosti od oko 22 miliona dolara, ali je to, ipak, bilo dovoljno tek za obezbeđivanje elementarnog funkcionisanja fabrike. Zato je poslovodstvo sačinilo plan rada do 2012. godine, kojim su, između ostalog, predviđene investicije, mahom u nabavku nove opreme, od 12,4 miliona evra, povećanje obima proizvodnje i izvoza, kao i smanjenje broja zaposlenih.

Ipak, u Zastavi očekuju pomoć države u vidu sredstava za realizaciju tog plana. Kako u fabrici sada radi 2.600 radnika, u menadžmentu i sindikatu smatraju da bi do 2012. uz socijalni program radna mesta trebalo da napusti oko 1.150 prekobrojnih zaposlenih.

Primenom socijalnog programa koji bi ovih dana trebalo da bude usaglašen sa državom, Zastavu Oružje će, očekuju u fabrici, tokom ove i naredne godine napustiti oko 800 radnika, dok će u penziju otići još oko 80.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: