U Srbiji deset odsto manje turista

Srbiju je za 11 meseci prošle godine posetilo više od 1,9 miliona turista, što je 10 odsto manje nego u istom period 2008. godine.

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2010.

08:30

Default images

Turistička organizacija Srbije saopštila je da je domaćih turista bilo oko 1,3 miliona, dok je stranih bilo oko 606.000 ili 32 procenta, navodi se u saopštenju. U tom periodu u Srbiji je ostvareno ukupno oko 6,4 miliona noćenja, što je sedam odsto manje nego u istom periodu 2008. godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Domaći turisti su ostvarili nešto više od pet miliona noćenja, što je deset odsto manje nego godinu pre, dok je noćenja stranih turista bilo 1,3 miliona ili šest procenata više.

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u banjama - oko 42 odsto i planinskim mestima - oko 30 odsto. Strani gosti su, po broju ostvarenih noćenja, najviše boravili u glavnim administrativnim centrima - oko 62 odsto.

Domaći turisti su najviše boravili u Vrnjačkoj banji, Beogradu, Zlatiboru, Sokobanji, dok su strani turisti najviše boravili u Beogradu i Novom Sadu.

Kako je istaknuto, od stranih turista, Srbiju su najviše posećivali turisti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Nemačke. Podaci o turističkom prometu se ne odnose na Kosovo, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: