Donete nove Uredbe za mleko i duvan

Vlada Srbije donela je Uredbu o smanjenju premija za mleko, i to za svih 30 odsto. Uredbom utvrđene i nove premije za duvan.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.02.2008.

14:14

Default images

Donetom Uredbom o premiji za mleko predviđeno je da registrovani poljoprivredni proizvođači, koji mleko isporučuju prerađivačima u 2008, dobiju ukupno 1,2 milijarde dinara. Proizvođači u ravničarskim predelima za litar mleka od države će umesto dosadašnja dva dobijati po 1,40 dinara, a u brdsko-planinskim 2,40 dinara, što je za 60 para manje nego ranije, piše "Blic".

Direktor "Mlekare Šabac“, Miroslav Bogićević, kaže da je očekivao potpuno suprotnu uredbu, da se premije povećaju, jer tako su uradile sve zemlje u okruženju, a kao meru saniranja posledica suše i cenovnog pritiska na ovu životnu namirnicu.

"Nadam se da smanjenje premije neće proizvesti poskupljenje mleka u maloprodaji. Ipak, odluka nije dobra jer bi država trebalo više da stimuliše same proizvođače mleka, a ne da smanjuje ono što im je do sada davala", naveo je on za "Blic".

Da je iznenađen ovakvim potezom Vlade Srbije navodi i Milan Prostran, sekretar Odbora za poljoprivredu pri Privrednoj komori Srbije.

"Mi smo na sednici grupacije za stočarstvo u Privrednoj komori zaključili da bi državnu subvenciju za mleko trebalo vratiti na nivo iz 2006, kada je ona iznosila četiri dinara za ravničarska, a tri za brdsko-planinska područja. Time bi se doprinelo stabilizaciji i povećanju proizvodnje. Ovako, bojim se da će se postići suprotan efekat, a ne treba zaboraviti ni uticaj cene mleka na inflaciju", kaže Prostran.

Prema njegovim rečima, prave razloge smanjenja premije znaju samo u Vladi Srbije, ali kako kaže pretpostavlja se da su u pitanju budžetska ograničenja. Jer pare za podsticaj poljoprivrede ostale su na lanjskom nivou, ali kada se uzme u obzir inflacija, one su, zapravo, manje nego u 2007. godini.

Zahtev za ostvarivanje prava na premiju za mleko podnose pravna lica ili preduzetnici koji se brave preradom mleka najkasnije do 20. u tekućem mesecu za prethodni mesec, osim za decembar 2007. i januar ove godine, za koje se zahtevi podnose do 1. marta 2008. godine.

Nove premije i za duvan

Vlada je donela i Uredbu o premiji za duvan za ovu godinu kojom je predviđeno da registrovani poljoprivrednici dobiju ukupno 255 miliona dinara.

Za kilogram duvana sorte "virdžinija" prve klase dobijaće se 80 dinara, za "orijental" 110 dinara, a za "berlej" 60 dinara.

Za drugu klasu "virdžinije" premija po kilogramu iznosiće 75 dinara, za "orijental" 100 dinara, a "berlej" 60 dinara, dok bi se za treću klasu tih sorti plaćalo 72, 95 i 45 dinara po kilogramu, a za četvrtu 45, 85 i 25 dinara.

Uslov za dobijanje premije je da su površine pod duvanom prijavili do 31. marta, kao i da su poljoprivrednici izmirili svoje obaveze ostvarene po osnovu kratkoročnih kredita.

Poljoprivrednici će dobiti premiju ukoliko im prinosi za "virdžiniju" iznose najmanje 1.800 kilograma po kektaru, za "orijental" 700 kilograma po hektaru i za "berlej" 1.300 po hektaru.

Vlada Srbije je na sednici 14. februara donela i Uredbu o utvrđivanju programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnostu oblasti prehrambene industrije, te Uredbu o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava za unapređenje proizvodnje vina, rakije i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa geografskim poreklom za 2008. godinu.

Donet je i Program raspodele i korišćenja sredstava subvencija u oblasti veterine za 2008. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: