Investicije EPS-a 5,2 milijarde €

EPS je pokrenuo petogodišnji investicioni ciklus tokom kojeg će sama ili sa strateškim partnerima uložiti 5,2 milijarde evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2007.

11:16

Default images

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Vladimir Đorđević navodi da će investicije od 5,2 milijarde evra u narednih pet godina obezbediti Srbiji dovoljno uglja i električne energije u sledećih dvadesetak godina.

Đorđević navodi da EPS sprovodi nekoliko važnih investicija koje sada premašuju 350 miliona evra, od čega je u srpske firme usmereno oko 200 miliona evra.

„ Početkom decembra završavamo kapitalni remont bloka 4 u TE Nikola Tesla A, za šta smo utrošili 79 miliona evra. U toku je modernizacija dva velika sistema za transport i deponovanje pepela u termoelektranama Nikola Tesla B i Kostolac B. Vrednost tih poslova je oko 50 miliona evra", navodi Đorđević.

On je dodao da se u rudnicima Kolubara i Kostolac postavljaju dva velika sistema za otkopavanje jalovine u ukupnoj vrednosti od 135 miliona evra i da su to sistemi koji treba da omoguće povećavanje proizvodnje uglja za potrebe postojećih i novih termoelektrana.

Prema njegovim rečima, u toku su pripreme za otvaranje novog kopa u RB Kolubara za potrebe novih termoblokova, u šta će biti uloženo oko 350 miliona evra.

Đorđević podseća da je EPS potpisao ugovor od 65,6 miliona evra za revitalizaciju HE Bajina Bašta i da projektuje peti agregat čija će ugradnja koštati 18 miliona evra, kao i da će u narednih šest godina biti obnovljen HE Đerdap za šta je obezbeđeno 100 miliona dolara iz ratifikovanog kredita na osnovu duga SSSR-a.

„Želimo da izgradimo i reverzibilnu hidroelektranu Bistrica, za koju je potrebno oko milijardu evra, da obnovimo HE Zvornik i uložimo u nju 75 miliona evra. Naš cilj je povećati pouzdanost snabdevanja kupaca i smanjiti gubitke električne energije. Do 2015. godine realizovaćemo i projekte zaštite životne sredine u vrednosti od 1,2 milijarde evra“, naglasio je generalni direktor EPS-a.

Đorđević tvrdi da sve te projekte EPS finansira iz prihoda od prodaje električne energije ili obezbeđivanjem kredita i da donacija nema.

„Izuzetnu važnost pridajemo saradnji sa strateškim partnerima. Sa njima želimo da izgradimo dve moderne termoelektrane u Srbiji, ukupne snage 1.400 megavata, u vrednosti od milijardu i po evra. Sa Elektroprivredom Republike Srpske izgradićemo HE Buk Bijela i HE Foča, ukupne snage oko 250 megavata, u koje treba uložiti oko 350 miliona evra“, rekao je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: