Kako živeti od društvenih mreža u Srbiji?

“Digitalni voz” već je krenuo i trebalo bi ga uhvatiti što pre, a vaša karta za njega je vaš profili na društvenim mrežama.

Društvene mreže postaju sve važnije za promovisanje brendova, pa je prisustvo na internetu postalo neophodno čak i za mala preduzeća. Ako vam je želja da se time bavite profesionalno, morate učiti i stalno pratiti trendove.

Fokus

Izvor: B92, Staša Rosiæ, Vesna Bjeliæ

Utorak, 15.09.2015.

08:43

Default images
Martina Anðelkoviæ

Ranije ste za reklamiranje proizvoda imali samo konvencionalna sredstva za oglašavanje, gde je cena minuta/strane kako tada, tako i sada, odgovarajuća samo za one firme sa dubokim džepom”, objašnjava mlada preduzetnica Martina Anđelković.

Martina je pre nekoliko godina odlučila da odustane od novinarske karijere i posveti se izučavanju tajni društvenih mreža, koje su tada još bile u povoju. Danas je vlasnica agencije za digitalni marketing “Snajka” i vodeći frilens menadžer društvenih mreža u Srbiji.

S njom smo razgovarali o značaju koji društvene mreže imaju za biznis, ali i mogućnostima za zaposlenje u ovom sve važnijem sektoru. * Koliko se situacija promenila kada je reč o društvenim mrežama od kako si se našla u tim vodama?

- Veoma. Najviše se promenio “Fejsbuk”; njegovi šizofreni ispadi sa algoritmima izluđuju nas koji smo u poslu onlajn oglašavanja. Nekada si sakupljao fanove na “Fejsbuk” stranici i kada objaviš nešto, svi vide objavu. Sada, i pored recimo 100.000 fanova na “Fejsbuk” stranici, moraš platiti reklamu za objavu da bi je neki procenat tih fanova uopšte video. Društvene mreže postale su zakrčene sadržajem, pa se oglašavanje istaklo kao pametna opcija za one koji bi da se istaknu.

Može li se živeti od posla na društvenim mrežama u Srbiji?

- Naravno da može. Samo treba svakodnevno učiti i biti u toku sa trendovima, pošto je ovo jako turbulentna oblast. * Koje su prednosti frilens rada u odnosu na rad u agenciji ili firmi?

- Nikada nisam bila tip od 9 do 5, ali sam jedno vreme morala tako da radim. Kada su se stekli uslovi za frilens - prodisala sam. Nemam problem sa autoritetima, ali imam sa sedenjem u kancelariji i sa ograničenim izborom hrane oko radnog mesta (a ne možete svaki dan da kuvate). “Frilensovanje” nema radno vreme, pa niste ograničeni na rad od 9 do 5 i posao možete obavljati odakle god želite - važno je samo da imate računar i dobru internet konekciju. Možete raditi i usred noći, samo je važno da posao bude završen na vreme. U agenciji vam se klijenti nameću od strane nadređenih, a kao frilenser sami birate sa kim želite da radite. Nekako mi se čini da vam onda posao lakše pada, jer radite ono što volite. Agencija je dobro mesto za izgrađivanje komjuniti menadžera, jer kroz timski rad učite bolje i brže. Kada ste frilenser imate veću odgovornost, jer ste apsolutno odgovorni za klijenta kog predstavljate na društvenim mrežama.

* Koliko je marketing na društvenim mrežama bitan za biznis u Srbiji? Koje su prednosti ovakve vrste promocije u odnosu na "tradicionalne“ reklame?

- Društvene mreže omogućavaju svim biznisima, bili oni mali, srednji ili veliki, da za “sitne” novce predstave svoj proizvod ciljnoj grupi. To je, ujedno, i najveća prednost oglašavanja na društvenim mrežama u odnosu na “tradicionalne” reklame. Vi se putem “Fejsbuka”, “Jutjuba” i “Gugla” obraćate vašoj ciljnoj grupi. To nije slučaj sa bilbordima ili reklamama u novinama, jer ko vama garantuje da su prolaznici na ulici i čitaoci novina vaša ciljna grupa? A znate i sami koliko koštaju te reklame. Putem društvenih mreža možete vrlo precizno da odredite svoju ciljnu grupu. Recimo, na “Fejsbuku” vi putem reklame, a uz dobar kopirajt, vizual i naravno kvalitetan proizvod, možete postići optimalne rezultate i za 10 evra.

* U kojoj meri su vlasnici biznisa u Srbiji svesni značaja društvenih mreža za kvalitetnu promociju?

- Postaju svesniji, jer su uvideli da su oni koji su se prvi predstavili na društvenim mrežama, ostvarili određene rezultate. Znate kako znam da je ovo istina? Prošle godine jedva da je bilo radnih mesta za komjuniti menadžera (menadžer onlajn zajednica prim. aut.), a ove godine gotovo svaki dan vidim poneki oglas za ovu poziciju. Dakle, pomeramo se ka potpunoj digitalizaciji, agencije dobijaju sve više klijenata i potrebni su novi kadrovi. Možda sada nije loša ideja da uhvatite “digitalni voz” i naučite da radite ovaj posao.

* Da li kvalitet promocije određenih firmi i brendova zavisi od društvene mreže na kojoj se odvija? Koje društvene mreže su se u tom smislu pokazale kao najbolje za promovisanje biznisa u Srbiji?

- “Fejsbuk” drži primat, pre svega zbog malih i srednjih biznisa. Oni veći su više okrenuti ka “Gugl serč” i “Gugl Displej” kampanjama, koje su ipak skuplje. “Tviter” oglašavanje u Srbiji nije zaživelo za manje biznise, ali dobro radi posao velikim kompanijama. “Jutjub” je takođe dobar kanal za promociju, ali čini mi se da Srbi nisu baš nešto oduševljeni “spemovanjem” na ovaj način. Zanimljivo će biti kada Instagram dozvoli oglašavanje manjim biznisima. Ubeđena sam da će napraviti revoluciju na polju korisničkog iskustva. LinkedIn je ovde na poslednjem mestu, jer je oglašavanje na ovoj društvenoj mreži skupo za srpske prilike.

* Šta je sa drugom stranom: da li društvene mreže mogu biti od pomoći kada je reč o traženju posla?

- Svakako! Pre ste imali tek portal ili dva na kojima možete da pogledate konkurse za posao, a sada posao možete naći i pretraživanjem hashtaga #posao na “Fejsbuku”, “Tviteru” i “Instagramu”, ili profesionalnim predstavljanjem na mreži “LinkedIn”. Ubeđena sam da bi oni uporni lako mogli da nađu posao ukoliko bi snimili kreativno osmišljen video u kome predstavljaju sebe i svoje veštine. Video je sadašnjost i budućnost.

* Koji su saveti za one koji na taj način pokušavaju da nađu zaposlenje?

- Profili na društvenim mrežama su vaša vizit karta. Potrudite se da se predstavite na pristojan i profesionalan način. Stvarajte sadržaj, budite aktivni, uporni, pretražujte, učite, slušajte podkaste, pratite vebinare i uspeh neće izostati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: