Država stala iza osiguranja od katastrofa

Vlade Srbije, Makedonije i Albanije, zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama osnovale su Evropa Re, sistem osiguranja od elementarnih nepogoda, koji je u Srbiji predstavljen u trenutku kada se još uvek leče rane od katastrofalnih majskih poplava. Zašto je novo osiguranje drugačije i naprednije od dosadašnjih, u intervjuu za B92 odgovara direktorka Evropa Re programa za Srbiju i Makedoniju Marijana Lemić-Saramandić.

Fokus

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2014.

14:41

Default images

- U Srbiji već postoji niz osiguravajućih kuća koje nude osiguranje od poplava, šta je to novo što Evropa Re donosi građanima i privredi i kakve koristi od ove vrste osiguranja mogu imati mala i srednja preduzeća i porodične firme?

Pre svega, naši proizvodi za građane, kao i mala i srednja preduzeća napravljeni su tako da odgovore na izazove koje nameću rizici prirodnih katastrofa. U proizvode je ugrađen napredan koncept procene šteta koji omogućava brz i efikasan proces isplate šteta čak i u slučaju najrazornijih katastrofa. U situacijama kada u istom trenutku veliki broj ljudi ostane bez domova ili pretrpi veliku materijalnu štetu, brz proces procene i isplate šteta je od ključne važnosti.

Reč je o proizvodima koji pružaju švajcarski kvalitet osiguravajuće zaštite od rizika direktnog fizičkog gubitka ili fizičkog oštećenja osigurane imovine izazvanog zemljotresom ili poplavom sa uključenim pokrićem minimalnih životnih troškova i troškova raščišćavanja nakon katastrofalnog događaja. Proizvodi osiguranja koji su razvijeni u okviru projekta Evropa Re su dizajnirani tako da odgovore na potrebe i mogućnosti srpskih porodica i domaćeg poslovnog sektora. Svesni smo socio-ekonomske situacije u regionu i tome smo se prilagodili. Napredna tehnologija upravljanja rizicima, rigorozni standardi za akreditaciju društava za osiguranje i raspoloživa reosiguravajuća zaštita koju Evropa Re nudi partnerskim društvima za osiguranje obezbeđuju najviše standarde kvaliteta usluga.

- Kakva je uloga ( interes) države Srbije da učestvuje u osnivačkom kapitalu jedne komercijalne re-osiguravajuće kuće? A uloga Svetske banke?

Kako bi ukazala na problem povećanja rizika od elementarnih nepogoda, Svetska banka je sa vladama zamalja u regionu pokrenula projekat SEEC CRIF. Projekat je dizajniran da implementira novi sistem osiguranja od rizika katastrofa i razvije mehanizme njegovog dugoročno održivog finansiranja. Vlada Republike Srbije, kao i vlade drugih zemalja uključenih u projekat, postale su akcionari Evropa Re. U tom smislu, podrška vlada zemalja u regionu je od ključnog značaja. Osim doprinosa akcijskog kapitala kao osnivača, očekivana uloga vlada u projektu podrazumeva stvaranje relevantnog regulatornog i pravnog okvira, osiguranje državne imovine od prirodnih katastrofa, razvoj i sprovođenje politika i mera koje podstiču tražnju za proizvodima osiguranja od katastrofalnih rizika i podstiču dobre prakse upravljanja rizikom od katastrofa.

Od vlade se očekuje da sprovodi kontinuiranu edukaciju javnosti o koristima i neophodnosti osiguranja od elementarnih nepogoda, kako bi sistem održivog osiguranja zaživeo i omogućio prelaz ka tržišno baziranom finansiranju prirodnih katastrofa. U tom slučaju, novac iz državnog budžeta bi umesto za nadoknadu štete i sanaciju oštećene imovine na svim nivoima, mogao biti investiran u razvoj infrastrukturnih projekata, izgradnju novih puteva, škola, bolnica i pokretanje ekonomskog razvoja. - Otkud baš sad na srpskom tržištu? Postoji li nešto slično u regionu, Evropi?

Možemo govoriti o primeru Turske čija je Vlada, u periodu neposredno nakon zemljotresa u oblasti Marmara, odlučila da razvije mehanizam za osiguranje imovine od rizika prirodnih katastrofa i smanji fiskalnu izloženost Vlade i finansiranje rekonstrukcije privatne imovine. Kao rezultat, Vlada Turske je 2000. godine kreirala i implementirala sistem obaveznog osiguranja od zemljotresa za sve registrovane stambene objekte u urbanim sredinama. Nakon toga broj polisa osiguranja od zemljotresa povećao se više od 20 puta, sa 300.000 u 1999. godini na 6,5 miliona u 2014.

Rumunija je takođe jedna od zemalja sa značajnom izloženošću elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama, posebno zemljotresima i poplavama koje su uzrokovale gubitak života i štete sa velikim društvenim i ekonomskim posledicama. Iz tog razloga u julu 2010. godine, Rumunija je kreirala obavezan program osiguranja od katastrofalnih rizika pod imenom PAID, u okviru koga je tada izdata prva polisa obaveznog osiguranja stambenih objekata koja je podrazumevala pokriće za rizike zemljotresa, poplave i klizanja tla. Danas je ovim programom u Rumuniji osigurano više od 2 miliona domaćinstava.

- Da li očekujete veće interesovanje građana za ovakvom vrstom proizvoda osiguranja i šta se sve može osigurati?

Računamo da će najveće interesovanje za nove proizvode, koji su već dostupni preko našeg partnera iz Srbije – Energoprojekt Garant a.d.o., pokazati vlasnici kuća i stanova, kao i mala i srednja preduzeca koji mogu da kupe Swiss Visual Pro polisu osiguranja za zaštitu imovine od poplave i zemljotresa. Naravno, nismo zaboravili ni poljoprivrednike koji će u 2015. godini moći da osiguraju prinose određenih poljoprivrednih kultura od svih klimatskih i bioloških rizika. Ovo inovativno osiguranje u poljoprivredi je već dostupno kao proizvod iz portfelja Evrope Re u Makedoniji.
Foto: Tanjug, arhiva
- Na koji način će se prodavati vaše polise u Srbiji?

Evropa Re je reosiguravajuća kompanija i mi nećemo direktno prodavati polise osiguranja. Polise osiguranja će se prodavati preko domaćih društava za osiguranje. Samo osiguravajuće kuće koje su prihvatile da primenjuju programom propisane stroge standarde za upravljanje rizicima, mogu postati akreditovani partneri i nosioci licence za prodaju proizvoda iz Evropa Re programa. Proces akreditacije podrazumeva obuku zastupnika osiguranja, integraciju informacionog sistema i poštovanje reosiguravajućih standarda programa.

Nakon uspostavljanja saradnje, Energoprojekt Garant a.d.o. je u oktobru postala prva akreditovana Evropa Re partnerska osiguravajuća kuća u Srbiji koja je ovlašćena za prodaju Swiss Visual Pro polise osiguranja stambenih i poslovnih objekata, čime su pravna i fizička lica u zemlji dobila priliku da u okviru programa Evropa Re osiguraju svoju imovinu od zemljotresa i poplava. - Smatrate li neophodnim uvođenje obaveznog osiguranja od elementarnih nepogoda, da nam se ne bi ponovila situacija kao posle majskih poplava? Kakva je praksa u svetu?

U svetu postoje različita iskustva u pogledu pravnog okvira u segmentu osiguranja od prirodnih katastrofa i nepovoljnih vremenskih uslova. Nasuprot obaveznom osiguranju od prirodnih katastrofa koje postoji u Turskoj i Rumuniji, Evropa Re je u Srbiji čist tržišni program. Ukoliko međutim Vlada Republike Srbije odluči da je u najboljem interesu države da uvede obavezno osiguranje od katastrofa u cilju postizanja brzog povećanja zastupljenosti osiguranja od katastrofalnih rizika i smanjenju fiskalne izloženosti štetama nastalih uticajem prirodnih katastrofa, Evropa Re je spremna da pomogne u razvoju okvira obaveznog osiguranja, slično onima koji uspešno funkcionišu u susednim zemljama.

- Tek ste na početku, ali kakva su vam očekivanja na srpskom tržištu u narednom periodu? Da li očekujete rast tržišta osiguranja?

Do sada, u regionu jugoistočne Evrope nije bilo razvijeno tržište osiguranje od elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa. Broj izdatih polisa koje nude neku vrstu osiguranja od takvih rizika u regionu trenutno ne prelazi 5% ukupnog tržišnog portfelja. Podaci o majskim poplavama u Srbiji pokazuju da je od ukupne štete izazvane poplavama, svega 1,6% bilo pokriveno osiguranjem. Iz iskustva zemalja u regionu, učešćem u Evropa Re programu podstiče se razvoj tržišta osiguranja kao i unapređenje ukupnog kvaliteta procesa procene i isplate šteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: