Utorak, 02.11.2010.

07:46

Nema zime, a nema ni zimskih guma

Vlasnici vozila od 1. novembra obavezni su da imaju zimsku opremu, odnosno dve zimske gume na pogonskim točkovima ili letnje gume sa šarama od barem četiri milimetra dubine.

Izvor: B92

Default images

Saobraćajna policija nije organizovala pojačane kontrole zimske opreme koju vozači od ponedeljka, 1. novembra, moraju da poseduju.

Upozoravaju, ipak, da će, kada sneg pokrije kolovoz, svaki automobil koji ne ispunjava propisane uslove za zimsku vožnju biti isključen iz saobraćaja.

U prodavnicama i vulkanizerskim radnjama, međutim, procenjuju da guma neće biti za sve. "Telefoni zvone non-stop. Guma još imamo, ali zaista ne mogu da tvrdim da će ih biti i za pet-šest dana. Mi ne držimo program Tigra, a trenutno ponestaje 'barum' i 'danlop' guma", kažu u beogradskom vulkanizerskom servisu Lešanović.

I iz servisa Pavlović takođe najavljuju nestašicu. "Guma ima sve manje. I kada, na primer, poručimo 60 guma nekog profila, pošalju nam deset. Najveći problem imamo sa Tigrovim gumama, jer su najjeftinije, pa se najviše traže i već nam je nestalo nekih dimenzija", kažu u ovom servisu.

Cene guma kreću se uglavnom od 3.000 do 10.000 dinara po komadu, a na ugradnju se trenutno čeka sat ili dva, ali će to sigurno biti i više narednih dana.

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović navodi da vozači zbog svoje bezbednosti treba da nabave sve četiri zimske gume.

"Ako imate prednji pogon, a ostavite letnje gume pozadi, onda će vam se automobil ponašati kao kamion s prikolicom. Tačnije, šetaće levo-desno u krivinama i prilikom kočenja. S druge strane, ako imate pogon pozadi i stavite samo tu zimske gume, onda postoji opasnost da vozilo neće slušati komande volana zbog prednjih letnjih guma koje će klizati", objašnjava on.

Letnje gume, tvrdi Okanović, stvrdnu se na niskim temperaturama i onda nema odgovarajućeg prianjanja za asfalt, što povećava rizik čak i kada je kolovoz potpuno suv. Zbog toga zimsku gumu treba koristiti čim temperature napolju padnu na sedam stepeni.

"Takođe, ni zimske gume nisu dobre na višim temperaturama. Zato smo predlagali da zbog promenljive klime u Srbiji datum za obavezno stavljanje zimskih guma ne bude fiksiran, ali to nije usvojeno", kaže Okanović.

Inače, kako je saopštio Hidrometeorološki zavod Srbije, narednih sedam dana, sve do 9. novembra, u Srbiji će biti pretežno sunčano i toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta iznad prosečnih vrednosti za novembar, od 15 do 20 stepeni

Za lance 5.000 dinara kazne

Načelnik za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu infrastrukture Demir Hadžić kaže da će vozači osim zimskih guma morati da imaju i lance u kolima ako se kreću van grada. "Onaj ko putuje kolima bilo gde van grada moraće da ima lance u gepeku. A stavljaće ih kada padne sneg u slučaju da je to propisano saobraćajnim znakom ili ukoliko ima snega na putu, a smatra da će mu biti bezbednije da vozi sa lancima na točkovima", kaže Hadžić.

Vozači koji nemaju lance u gepeku tokom vožnje van grada biće kažnjeni sa 3.000 dinara, a oni koji ih nemaju na svojim točkovima, kada je to znakom i vremenskim uslovima određeno, biće kažnjeni sa 5.000 dinara.

Izvori - B92, Politika, Novosti, Press

Fotografija - Sxc.hu (Mattox)

„Četiri noge dobre, dve noge loše“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: