Svet 4

16.05.2024.

9:28

Rusima zaprećeno: Bićete uništeni

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio sinoć da se situacija u Harkovskom regionu, koja je pod teškim napadom ruskih snaga, delimično stabilizovana.

Izvor: Index.hr

Rusima zaprećeno: Bićete uništeni
Profimedia

Podeli:

"Okupator koji je napao Harkovski region biće uništen svim raspoloživim sredstvima", rekao je Zelenski u večernjoj video-poruci u Kijevu. "Artiljerija, bespilotne letelice i naša pešadija deluju prilično precizno", dodao je.

Situacija u Harkovskom region, međutim,  izuzetno je napeta zbog ruskih teritorijalnih dobitaka poslednjih sedmica, navode mediji. Ukrajinski Generalštab opisao je borbe kao intenzivne. Sad i zapadni vojni stručnjaci primjćuju usporavanje ruskih napada.

U svojoj video-poruci rekao je da se odbrambene aktivnosti kijevskih trupa nastavljaju, posebno u gradu Vovčansku blizu ruske granice. Kaže da se u isto vreme oružane snage usredsređuju na druge sektore, uključujući grad Kupjansk u Harkovskom regionu i Pokrovsk u Donjeckom regionu.

Ukrajinski predsednik još je jednom naglasio da Ukrajina mora biti opremljena svim mogućim sredstvima za odbijanje neprijatelja.

Zauzimanje Vovčanska u Harkovskom region, 5 km od granice, bio bi najveći dobitak Rusije otkako je u petak pokrenula napad na region, čime je otvoren novi front. Napad je ukrajinske snage, koje drže 1.000 km dugu liniju ratišta na istoku i jugu, izbacio iz ravnoteže uoči "velike ruske ofanzive", kako ju je Zelenski nazvao.

Moskva već mesecima polako osvaja teren na istoku. "Situacija je izuzetno teška. Neprijatelj zauzima položaje na ulicama grada Vovčanska", rekao je na Fejsbuku Oleksij Harkivskij, načelnik policije Vovčanska.

Dmitro Lazutkin, portparol ministarstva odbrane, rekao je da su "neke" ruske pešačke grupe ušle u grad. Ukrajinske snage kasnije su uspele "delomično" da ih potisnu, rečeno je iz ukrajinskog Generalštaba, ali su "odbrambene akcije" besnele na severnim i severozapadnim obodima grada.

U kasnom sinoćnjem izveštaju koje je izdao ukrajinski Generalštab navodi se da su ukrajinske trupe odbile četiri ruska napada duž granice, a borbe su besnele u blizini niza sela.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: