Kratka vožnja: Honda Civic 1.8

Muzičari, pisci pa i proizvođači automobila, imaju veoma težak zadatak, da posle uspešnog albuma knjige ili modela, sledeće delo bude još bolje.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2012.

18:06

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Zbog činjenice da novi Civic nije revolucionaran poput prethodne generacije, mnogi ljubitelji automobila ne uspevaju da sagledaju kvalitete koje poseduje model pred nama.

Tokom jednodnevnog testa prešao sam ukupno 150km pa je i količina utisaka koje sam stekao u srazmeri sa pređenom kilometražom. Fokusiraćemo se na foto-galeriju.
Zapremina: 1798 kubika; Snaga: 142ks pri 6500 obrtaja; najveæi obrtni moment: 174Nm pri 4300 obrtaja; max.brzina: 215 kmh; 137g CO2/km, Euro V
I ja sam mislio da je novi Civic previše sličan prethodnom, dok ga nisam prošlog septembra video izloženog na sajmu u Frankfurtu. Auto deluje napumpaniji i veći od svog prethodnika.

Mnogi Beograđani već su imali priliku da se i sami u to uvere jer se nove Honde Civic već viđaju na ulicama glavnog grada.
Širina: 1,77m; dužina: 4,30m; visina: 1,47m; meðuosovinsko rastojanje: 2,59m; zapremina prtljažnika: 467l; zapremina rezervoara 50l
Silueta jeste poznata od ranije, ali svi paneli karoserije izmenjenog su oblika. Prednji deo prati trend koji su predstavili modeli Insight i FCX Clarity.

Dizaneri su se potrudili da pomoću raznih linija i ispupčenja na karoseriji daju karakter Civicu dok ga posmatrate sa strane, ali i da sakriju izostanak “svemirskih” kvaka sa prethodnog modela.
Zanimljiva su i zadnja svetla koja su jedna od najispupčnenijih u auto industriji.
Unutrašnjost je, po Hondinom običaju, prilično dobro organizovana i originalna. Svi elementi kabine su veoma dobro uklopljeni dok se obavijaju oko vozača.
Pozicija za upravljačem je odlična.
Instrumenti se prostiru na nekoliko nivoa, raznih su boja, oblika i tehnologija. Sve komande su na dohvat ruke a neki dugmići, poput onog za “sva četiri žmigavca” još uvek izgledaju kao tvrde bombone.
Komande na centralnoj konzoli možete lako koristiti tokom vožnje jer su veoma velike površine.
Zadnji par vrata otvara se pod veoma velikim uglom tako da olakšava pristup zadnjoj klupi. Zadnja klupa ne nudi previše prostora, ali ipak je na novou klase.

Iako je noge možete komotno smestiti, bojim se da će glave visokih putnika dodirivati krov automobila.
Prtljažnik Civica je prilično prostran. Čitavih 477 litara. Kada oborite zadnja sedišta dobijate potpuno ravan pod.
Honde su poznate po dobrim performasama i voznim karakteristikama, ali ova ima jedno zeleno dugme koje je zaduženo da odstrani sportski duh. Na njemu piše Econ.
Eko mod ovog automobila savetuje vas da u viši stepen prenosa prebacujete već na 1300 obrtaja. Takođe, govori vam ako preoštro ubrzavate ili ako prenaglo kočite.

Ukratko, pomaže vam da uštedite što više goriva tokom gradske vožnje.
Civic je sa ovim motorom u stanju da ubrza do 100 km/h za 9,1 sekundi.

Ručica menjača veoma je prijatna za upotrebu, a prilikom oštrijih prolazaka kroz krivine ne dolazi do značajnog naginjanja karoserije.
Prosečna potrošnja tokom vožnje po gradu iznosila je 7,5 litara.
Promotivna cena Civica 1.8 sa ručnim menjačem je 17.890 EUR.

Testirani model je umesto standarnih felni prečnika 17” bio opremnljen “osamnaesticama”.
Oprema koju podrazumeva Sport paket veoma je dobra i obuhvata automatski klima uređaj, tempomat, zadnju kameru za parkiranje, senzore za kišu i za automatsko paljenje svetala, dnevna LED svetla, aluminijumske pedale i sve elektronske sisteme bezbednosti kao i vazdušne jastuke u svakom kutku automobila.
Pogledajte više fotografija Honde Civic u našoj galeriji.

Više tehničkih detalja možete saznati na Hondinom sajtu.

Upoznajte se sa kompletnim cenovnikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: