Honda Jazz 1.4 LS

Jedan od načina oblikovanja tela je takozvani Jazzercise. Lake vežbe zatežu telo i dovode ga u bolju formu, daju mu privlačniji izgled... Reklo bi se da su u Hondi primenili upravo tu filozofiju pri kreiranju nove generacije (u Evropi) najmanjeg modela Jazz.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2009.

13:34

Default images

Tekst i foto: Aleksandar Mirković, Mobil Magazin

Pitanje koje se logično nameće jeste zašto se stari i novi Jazz vizuelno teško razlikuju? Odgovor je u činjenici da su Japanci težili kontinuitetu – prethodna generacija se pokazala kao kvalitetno vozilo pa se i izgledom novajlije težilo održavanju identiteta. Tokom proteklih osam godina prodato je više od dva miliona Hondi Jazz, tako da ovakav potez postaje mnogo jasniji.

Novi Jazz nosi teško breme uspešnog prethodnika, tako da se od njega možda očekuje i više nego što je to realno. Nesporno je da aktuelni model ima dosta veoma pozitivnih karakteristika, koje ga čine poželjnim za mnogobrojne korisnike.
Dužina, mm 3900 Širina, mm 1695 Visina, mm 1525
To je, u osnovi, mali MPV, "upakovan" u karoseriju dužine samo 3,9 m – jedva 55 mm više nego pre. Iako na prvi pogled deluje veći, Jazz je tipičan primerak B segmenta.

Ono po čemu se razlikuje od konkurencije je izuzetna prostranost kabine i veoma poželjna fleksibilnost zadnjeg dela vozila. Zadnja klupa se osim klasičnog načina sklapa i "naopako" - ka krovu, što omogućava prevoz visokih predmeta, poput saksija sa cvećem i slično, a u levom delu površine za sedenje skrivena je i zatvorena kaseta.
Kritika koja bi se mogla uputiti konstruktorima je ta što pod nije ravan, tako da se svi potencijali ovog koncepta ne mogu iskoristiti u potpunosti.

Ali, fabrika navodi da se sa sklopljenim sedištima dobija površina dugačka čak 2,4 m, što je dovoljno za transport dva bicikla. Prtljažnik osnovne zapremine skoro 400 l je među najvećim u klasi a nudi i "dva sprata" odvojena pregradom u koju je ukomponovana simpatična mrežica.

Koliko često će se koristiti svi tovarni potencijali Jazza, nije toliko ni važno.

Bitna je činjenica da takva mogućnost postoji, pa kome treba...
Sledeća karakteristika koju treba pohvaliti je ergonomija. U Jazzu se sedi pomalo neobično, ali dosta prijatno, mada želja Hondinih dizajnera da enterijer malog automobila vizuelno poistovete sa Accordom ne nailazi na opšte odobravanje.

Za vozilo ovog segmenta i koncepcije, unutrašnjost deluje pomalo "komplikovano". Ali, ukusi su različiti... Ipak, preuzimanje rešenja s većeg modela donelo je i brojne odeljke za odlaganje sitnica – Jazz ih u kabini ima čak 15.

Koncepcija monovolumena omogućava jako dobru preglednost iz vozila, pa i dodatna stakla između vrata i prednjih nosača krova u ovom slučaju imaju pravu a ne samo estetsku funkciju.
Zapremina 1339ccm, snaga 100KS, maksimalna brzina 182 km/h
Poistovećivanje s jednozapreminskim modelima se tu ne završava. Japancima treba odati priznanje za zvučnu izolaciju, koje se ne bi postideli ni daleko veći i prestižniji automobili.

Mehanika je segment u kome se od Honde očekuje mnogo, daleko više od proseka klase. Upravo tu leži rešenje zagonetke vezane za performanse ovog mališana. One su u skladu s uobičajenim vrednostima za vozila B segmenta. Veći od dva ponuđena benzinca, zapremine 1,4 l, nudi 100 "konja" podešenih za smirenu i ekonomičnu vožnju.
Maksimalna brzina je dovoljna, ubrzanja solidna, elastičnost se iskazuje tek u visokim obrtajima, tako da je za iole sportsku vožnju neophodno često posezati za ručicom menjača. To, međutim, neće predstavljati veliki problem, jer su hodovi kratki i precizni, pa vozača naprosto mame na promenu stepena prenosa.

Stabilnost vozila je primerna, nivo buke jako nizak, upravljivost za svaku pohvalu, pa je osećaj brzine veoma mali. Ipak, podatak koji naprosto oduševljava je potrošnja goriva. Uprkos oštrom tempu i pokušaju izvlačenja što boljih performansi – što se od jedne Honde i očekuje – putni računar je na kraju testa pokazao prosek od 6,4 l/100 km. Smirenijom vožnjom i lakšom nogom na gasu, moglo bi se uštedeti i do litar, što se uklapa u fabrička obećanja.
Prosečan korisnik, tako, može računati da će iz rezervoara na svakih 100 km motor crpeti oko 5,5 l, pa je očekivana autonomija Jazza 1.4 oko 800 km. Kada smo kod rezervoara, treba napomenuti da je on smešten ispod prednjih sedišta, pa svi oni koji vole da na dužim putovanjima "slobodnu" nogu drže savijenu ispod sedišta neće imati tu privilegiju.

Da je Jazz projektovan kao automobil koji treba da ispuni stroge bezbednosne standarde ali i kao vozilo predviđeno za upotrebu na kvalitetnim podlogama, pokazuje i sistem oslanjanja. On je prilično tvrd, tako da se do kabine prenose udari nastali usled prelaska preko neravnina.

S druge strane, takav seting omogućava relativno brzo savladavanje krivina bez bojazni da će se izgubiti kontrola nad vozilom. Ukoliko do toga, pak, dođe, tu je i sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti, koji radi neosetno, precizno i brzo. Honda Jazz je, s tog aspekta, veoma bezbedno vozilo.
Potrošnja goriva/100km: u gradu 6,3 na otvorenom 4,6 kombinovano 5,3 Emisija CO2 kombinovano 123
Na kraju, postavlja se retoričko pitanje – da li je novi Jazz bolji od starog? Odgovor je u sferi diplomatije – stari je bio toliko dobar da ga je teško nadmašiti, što novajliji može samo da koristi.

On donosi osveženi dizajn, nekoliko korisnih dodataka, savremeniji je i privlači dosta interesenata. Osim toga, ne treba zaboraviti da nosi Hondin potpis, što nije za zanemarivanje.
U svakom slučaju, biće od velike koristi mladim porodicama koje imaju potrebu za prevozom dečjih stvari, vode računa o svom statusu, teže tehničkoj perfekciji ali i ekonomišu kućnim budžetom.

Bilo kako bilo, novi Jazz svakako ima svoju publiku, a to je i proizvođaču i korisnicima jedna od najznačajnijih stavki.

Saznajte više o ovom modelu

Upoznajte se sa tehničkim karakteristikama

Pogledajte cenovnik i spisak dodatne opreme

Pogledajte više fotografija modela Honda Jazz u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: