Ford Fiesta 1.4 16V vs Hyundai Getz 1.4 16V

Uporedili smo dva automobila iz B segmenta, nedavno redizajnirana, koji bi trebalo da ostanu konkurentni na tržištu bar još par godina. Našim kupcima su posebno zanimljivi jer imaju povoljne cene, još bolji kvalitet i dopadljiviji dizajn. Dovoljno su dugo na tržištu tako da su preležali sve "dečije bolesti", a sa izborom snažnijih agregata mogu uspešno odigrati ulogu porodičnih automobila.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

23:02

Default images

Fiesta i Getz predstavljaju prave vozačke automobile, pre svega zahvaljujući činjenici da imaju izuzetno precizne servo upravljače ali i dorađena ogibljenja. A da li je to dovoljno da stanu rame uz rame sa trenutnim favoritima: Grande Puntom, Cliom 3 i Yarisom II pokušaćemo da otkrijemo ovim duelom.
Preskočili smo verzije sa osnovnim agregatima, od 1.2 (Fiesta) i 1.1 litra (Getz), od 75 odnosno 66 KS, jer za snažnije verzije od 1.4 litra treba kod Forda doplatiti samo 200 (sa istom opremom), a kod Hyundaija 790 evra, stim što kod Getza uz "višak konja" dolazi i bogatiji paket opreme Active.

Iako su manjih gabarita od modela koji u B segmentu dosežu 4,0 metra (ili čak i više – Grande Punto) nude dovoljno mesta u putničkom prostoru za mlađe porodice. Dok kod drugih brendova za 11.000-12.000 evra dobijate modele sa osnovnim motorima, Fiestu odnosno Getz možete pazariti sa ozbiljnim, gotovo "optimalnim" agregatima od 80 odnosno 97 KS (Getz).

Primetno je da je Hyundaijev motor osetno snažniji, ali i Fordov agregat zaslužuje pohvale jer je dovoljno elastičan, uostalom identičan motor se ugrađuje i u teži Focus II. Pored toga, zaista je teško ne primetiti koliko je nemački motor "milozvučniji", dok bi zlobnici za onaj korejski rekli da zvuči poput "kosilice za travu", odnosno po zvuku podseća na stare japanske motore, a verujem i po dobrom kvalitetu. Nemački inženjeri su za razliku od onih iz Koreje, stavili akcenat na kvalitet, pa tako "nova" Fiesta ima ubedljivo najkvalitetnije materijale u klasi gradskih automobila i zaista dobru finalnu obradu koja je primerena skupljoj, kompakt klasi. Za upravljačem Fieste, utisak je jednako dobar kao kada sedite u novom Focusu.

Restilizovani Getz sa novim odbojnicima i primetno efikasnijim farovima, te lepšoj prednjoj masci se ne može pohvaliti dopadljivijim eneterijerom, ali može sa modernim dizajnom. Finalna obrada u Hyundaiju jeste vrlo dobra, ergonomija takođe, ali se pomalo oseća "miris" jeftine plastike, koja nema ama baš nikakve veze sa onim znatno kvalitetnijim kokpitom kod Accenta. Naravno, štedelo se zarad niže, povoljnije cene.

Fiesta kvalitetnija, Getz agilniji

Koliko je Ford u prednosti kada je u pitanju kvalitet izrade, toliko Hyundai dominira u vožnji. Jednostavno Getz ima novo, dorađeno oslanjenje koje je sada primetno udobnije (doradili su ga nemački, a ne francuski inženjeri kako bi to neki pomislili), pa "mali" Hyundai znatno uspešnije i mirnije apsobrbuje neravnine sa kolovoza od Forda koji je definitivno konstruisan za neke mnogo bolje puteve od ovih naših. Kada sa Fiestom izađete na auto put dobijate osetno bolji utisak, kako zbog solidne zvučne izolacije, tako i zbog mirnog ležanja čak i na velikim brzinama.

Međutim, i u ovom segmentu je Getz superioran, zapravo 17 KS "viška" se itekako primeti na "gasu". Prevedeno na svima razumljiv jezik, tamo gde se Fiesta "muči" u četvrtom stepenu prenosa, Getz izlazi sa lakoćom u petoj brzini. Ima se osećaj da je Hyundaijev motor daleko snažniji i tiši, a pri tome troši u proseku 8,0 litara goriva, poput slabijeg Forda (doduše vozio sam ih prilično brzo).

Uz sve to, komande su u Getzu znatno mekše, menjač je precizniji sa kraćim hodovima, a servo upravljač je prilikom uparkiravanja osetno laganiji od onog kod Fieste koji je primetno direktniji, što će poprilično obradovati sportski nastrojene vozače. Fiesta u krivinama znatno kasnije podupravlja, a posebno sa pneumaticima 185/55 R 15 koje smo imali na testu.
U Fordu je zaista je lepo boraviti, putnički prostor je funkcionalan i dovoljno originalan. Pored toga, sedišta su u Fiesti temeljnija, bolje drže telo u krivinama, a vozačevo sedište se za razliku od onog kod Getza podešava i po visini.

Fiesta je još u prethodnom izdanja bila najstabilnija u klasi, a sada je još mirnija i poslušnija. Jednostavno, ogibljenje Fieste ima dosta sportske krvi u sebi ili da bolje kažem – ima mnogo Focusovih gena iako se ne može pohvaliti zadnjom multi link osovinom.

Prosto, ovaj Ford traži jači motor, no ako ste vozač umerenih prohteva i poštujete zakonom određena brzinska ograničenja, verujem da ćete biti zadovoljni performansama ovog čistokrvnog nemačkog četvorotočkaša.

Crno na belo

Iako oba agregata imaju 16 ventila, dva bregasta vratila i gotovo identičnu radnu zapreminu od 1.4 litra, Fordov motor je manje napregnut, ali i primetno tromiji. Dok Hyundaijev motor "skače" kada obrtaji radilice pređu 3.000 o/min (maksimalni obrtni moment od 125 Nm ostvaruje već pri 3.200 o/min), kod Fordovog agregata se ništa značajnije ne dešava pre 3.500 o/min (kada ostvaruje maksimalni obrtni moment), a i tada su međuubrzanja tek umerena.

Iz mirovanja do brzine od 100 km/h, Getz 1.4 16V stiže za 11,2 sekundi, dok Fiesti 1.4 16V treba dve sekunde više. One koji poštuju maksimalno dozvoljenu brzinu na auto putevima neće mnogo zanimati podatak da Hyundai postiže brzinu od 170 km/h, a Ford 167 km/h, ali hoće činjenica da je sa Getzom neuporedivo lakše održavati putni prosek od 120-130 km/h. U petom stepenu prenosa, od 80 do 120 km/h, Fordu treba 19,0 a Hyundaiju 16,0 sekundi.
Pri konstantnoj brzini od 130 km/h, takođe u petoj brzini, buka u Fiesti je 75 dB a u Getzu 74 dB. Dozvoljena nosivost kod Fieste je 430 kg, a kod Getza je 405 kg. Međuosovinsko rastojanje kod Forda je 2486 mm, za 30 mm duže od onog u Hyundaiju, a skoro za toliko nudi i više mesta za kolena na zadnjem sedištu. Zaustavni put pri brzini od 100 km/h, kada su kočnice hladne je 40,0 m kod Fieste i 40,8 m kod Getza, a kada su zagrejane razlika je još i veća, Ford staje za 37,5 m dok Hyundaiju tada treba oko 40,5 m.

Na žalost, Getz sa benzinskim agregatima u Srbiju dolazi isključivo bez ABS-a (CRDi verzija ga ima serijski) a za njega čak nije moguće ni doplatiti. Prava šteta.

Bezbednost putnika je kod oba modela zadovoljavajuća. Na uglednom EuroNCAP kreš testu, Fiesta i Getz su osvojili identičnih 25 poena odnosno 4 zvezdice, što je sasvim dobar ali ne i odličan rezultat imajući u vidu da Fiat Grande Punto, Clio 3 i Yaris II generacije nude više, odnosno da su svi redom osvojili 5 zvezdica.

Popularni modeli poput VW Pola, Opel Corse, Honde Jazz i Citroena C3 su zaslužili prosečne 4 zvezdice.

Oprema

Na testu smo imali prosečno opremljene verzije, Fiestu Comfort + i Getz sa paketom opreme Active. Fordov paket Comfort + obuhvata vazdušne jastuke za vozača i suvozača, vozačko sedište i servo upravljač podesivi po visini, kodirani ključ, alu felne od 15 coli, svetla za maglu i ABS. Testni automobil je pored toga imao i metalik boju, klima uređaj, moćni audio sistem, grejače električno pokretanih retrovizora i vetrobrana, i putni računar, što sve zajedno cenu od oko 12.000 evra podiže na cifru od 13.500 evra.
Restilizovani Getz se može pohvaliti modernim dizajnom
Na sreću onih koji su razmišljali o kupovini ovog modela, na snazi je popust od 1.500 evra za pomenutu verziju (kao i za sve ostale Fordove modelu na lageru), i važi od 13. do 20.maja, tako da Fiestu 1.4 16V Comfort + sa petoro vrata i navedenom dodatnom opremom treba platiti 12.000 evra.

Getz sa paketom opreme Active A/C ima servo upravljač podesiv po visini, dva vazdušna jastuka, električne podizače prednjih stakala, centralnu bravu, svetla za maglu i klima uređaj. Za CD plejer na primer, treba doplatiti. Ali pored toga ima i primamljivu cenu od 10.999 evra, jer je trenutno na snazi popust od 1.037 evra koji će sigurno trajati do kraja svetskog prvenstva u fudbalu, koji kao što znate sponzoriše Hyundai.

Osnovni model Fieste 1.2 sa opremom Base je moguće pazariti za 10.500 evra, dok bazni model Getza u verziji 1.1 Hello košta povoljnih 8.594 evra.

Gde je konkurencija?

Fiesta 1.4 16V i Getz 1.4 16V koštaju jednako kao slabije motorizovane verzije Grande Punta, Clia 3 ili VW Pola sa sličnom opremom i petoro vrata. Veliki Fiat, Yaris II ali takođe i Clio 3 nude više mesta za putnike, mogu se pohvaliti nešto boljom zvučnom izolacijom i modernijim dizajnom, ali definitivno ne i sa boljim performansama. Pored toga, kvalitet Forda, i poslovična pouzdanost Hyundaija sa dobro znanom garancijom od 3 godine pružaju racionalnijim kupcima razlog više za kupovinu.

Dodatni popusti, koji su gotovo stalni kod korejskih automobila odnosno povremeni, ali prilično česti kod Forda, stavljaju konkurenciju u težak položaj. Upravo zbog toga je Ford u prvom kvartalu ove godine po broju prodatih automobila iza sebe ostavio kod nas prilično cenjeni Opel, ali takođe i Toyotu, Renault, Citroen, Chevrolet i Seat, a u mesecu martu je uspeo da "preskoči" i kod nas vrlo popularni Fiat. Hyundai takođe beleži rast prodaje, koji je stabilan već godinama unazad.
Konkurencija odgovara svojim popustima, i na kraju, naravno profitiraju kupci, što je u Evropi odavno pravilo a ne izuzetak.

Većina kupaca u ovoj klasi automobila, broji svaki evro, pa tako razlike u ceni od 1.000 i više evra predstavljaju jezičak na tasu koji se zove – koji model izabrati?

U ovom slučaju, Fiesta ili Getz, a pravog odgovora zapravo i nema, jer pobednika derbija u stvari odlučuje "teren", odnosno ugao iz koga gledate na ove modele. Ukoliko želite udobniji i brži automobil sa nižom cenom odgovor je jasan – Hyundai Getz 1.4, a ako preferirate kvalitetniji i bolje opremljen auto koji bolje drži cenu, u tom slučaju prednost treba dati Fiesti 1.4 14V. U svakom slučaju koji god model od ova dva odobrali nećete pogrešiti, već je samo pitanje koliko ćete pogoditi odnosno koliko ćete uštedeti. Uostalom, i derbimože da se završi remijem, a penali su obična lutrija, koji najčešće zavise od sreće, ili kod automobila od veličine trenutnih popusta.

Tehnički podaci

DIMENZIJE I MASA                    Ford Fiesta 1.4 Comfort +    Hyundai Getz 1.4 GL    

dužina                                                        3,930  m                                    3,820 m 

širina                                                          1,683  m                                   1,660 m

visina                                                          1,430 m                                    1,490 m

zapremina prtljažnika                              268/945 l                                 254/977 l

masa praznog vozila                                 1,117 kg                                   1,100 kg

PNEUMATICI                                          185/55 R 15                          175/65 R 14

MOTOR

redni                                                         četvorocilindrični                četvorocilindrični

gorivo                                                        bezolovni benzin                 bezolovni benzin

zapremina                                                   1.388 ccm                               1.399 ccm

maksimalna snaga                                      80 KS                                      97 KS

pri                                                                5.700 o/min                             6.000 o/min

obrtni momenat                                          124 Nm                                  125 Nm

pri                                                                 3.500 o/min.                           3.200 o/min
PERFORMANSE

ubrzanje 0-100 km/h (s)                                  13,2                               11,2

maksimalna brzina (km/h)                              167                                170

POTROŠNJA

u gradu (l/100 km)                                                 8,3                            7,5

na putu  (l/100 km)                                                5,0                             6,1

prosečna (l/100 km)                                              6,2                             6,2

CENA

sa carinom i PDV-om                                      11.990 €                        10.990 €

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: