Zašto je Google još 2011. osnovao auto-kompaniju?

Iako Google već godinama radi na projektu vozila sa auto-pilotom, a odnedavno testira i prototipove sopstvenog robotizovanog automobila, javnost nije znala da je ovaj IT gigant osnovao auto-kompaniju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

11:14

Default images
Prototip Google elektriènog vozila sa auto-pilotom

Gardijan otkriva da je firma pod imenom Google Auto formirana još 2011. kada su započeli testovi na robotizovanim Lexusovim SUV vozilima. Pre toga, za istraživanje i razvoj tehnologije samoupravljajućih automobila Google je koristio Prius druge generacije.

Pod okriljem firme Google Auto, 23 Lexusa opremljena su sistemima za "vožnju bez vozača", da bi u narednih nekoliko godina ovi automobili bili podvrgnuti testovima na kalifornijskim putevima ali i u gradu Mauntin Vju, gde je i sedište kompanije Google.

Gardijan smatra da je osnivanjem posebne auto-kompanije Google želeo da zaštiti sebe od eventualnih tužbi i plaćanja odštete ako bi robotizovani automobili prilikom test vožnje na javnim putevima izazvali saobraćajnu nesreću.

U međuvremenu, Google je u junu započeo u Kaliforniji testiranje sopstvenog automobila sa auto-pilotom, dvoseda veličine modela Smart sa pogonom na zadnje točkove i elektromotorom snage 20-30 kWh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: