Galerija: VW Kombi (Transporter) puni 65 godina

Volkswagen obeležava šest i po decenija od početka proizvodnje čuvenog modela Typ 2 koji je širom sveta poznat pod raznim imenima, kao što su Kombi, Transporter, Camper, Microbus...

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2015.

13:30

Default images

Nastao na osnovu skice iz 1947, originalni Typ 2 iz 1950. godine imao je stilske elemente koji su inspirisani dizajnom prve "bube".

Za pogon je upotrebljen 1.1 litarski motor sa 25 ks (19 kW), koji je Kombiju pružao dovoljno snage da preveze do osam osoba. Uklanjanjem zadnja dva reda sedišta, dobijao se prostor ze prevoz tereta, pa je Typ 2 korišćen i kao privredno vozilo.
Velika tražnja za ovim automobilom naterala je Volkswagen da posle nekoliko godina otvori posebnu fabriku u kojoj se izrađivao isključivo VW Kombi.

Romantična predstava o Kombiju nastala je tokom šezdesetih godina 20. veka kada su ga osvojili i prisvojili pre svega mladi u razvijenim zapadnim zemljama.

Kao simbol hipi kulture, koristili su ga kao prevozno sredstvo, ali i kao kuća na točkovima.
Prva i druga generacija modela Typ 2 odavno su automobilski klasici, a nakon 65 godina i 11 miliona proizvedenih vozila, ime Transporter i dalje je prisutno u Volkswagenovoj gami.

Iz nemačke kompanije najavljuju da će aktuelna peta generacija tokom 2015. dobiti naslednika, T6, koji će nastaviti niz dug šest i po decenija.

Više fotografija klasičnog modela VW Kombi pogledajte u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: