Tesla odustaje od patenata?

Tokom godišnjeg obraćanja akcionarima izvršni direktor Tesla Motorsa, Ilon Mask, nagovestio je da bi ta kompanija mogla u budućnosti da odustane od zaštite svojih patenata. Na taj način, oni bi postali dostupni svakome ko poželi da ih upotrebi za sopstvenu proizvodnju električnih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 06.06.2014.

14:31

Default images

Izjava Maska u skladu je sa njegovim ranijim stavom s obzirom da je jednom prilikom sistem patentiranja tehničkih rešenja nazvao "smešnim". Spekuliše se da Mask planira da uvede takozvanu "open-source" strategiju kada je reč o proizvodnji električnih automobila.

U tom slučaju, svi zainteresovani mogli bi besplatno da koriste planove nekog proizvoda Tesla Motorsa i da ga dalje unapređuju. To bi omogućilo brži razvoj i rast proizvodnje i prodaje ove vrste vozila u svetu.

Ipak, postavlja se pitanje šta bi Mask i kompanija na čijem je čelu time dobili? Veruje se da bi snažnija industrija automobila na električni pogon doprinela povećanju broja kompanija koje bi razvijale i proizvodile komponente.

To bi dalje pojačalo konkurenciju na tržištu i dovelo do sniženja nabavnih cena delova i samim tim pojeftinilo proizvodnju električnih automobila. Jeftinija proizvodnja uticala bi da vozila na električni pogon budu dostupna većem broju kupaca, što bi vodilo ka masovnoj proizvodnji, a to je i jedan od ciljeva Tesla Motorsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: