Renault: Kupci nezainteresovani za elektromobile

Nažalost, cene, radijus kretanja i infrastruktura još uvek nisu na nivou koji bi ohrabrio širi krug kupaca da se opredeli za električna vozila. Renault je zbog toga prinuđen da promeni planove kada je reč o razvoju novih automobila na struju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2014.

10:46

Default images

Jedan od čelnika kompanije, Jerome Stoll, izjavio je za Blumberg da se tržište električnih automobila ne razvija onako kako je to Renault predviđao kada je pravio svoje planove za ovu vrstu vozila. On objašnjava da kod kupaca mora da postoji želja za električnim modelima automobila, da bi se oni prodavali u većem obimu.

Stoll je saopštio da Renault ipak neće odustati od električne verzije modela Twingo, ali će početak njegove proizvodnje morati da bude odložen. Renault ovaj automobil razvija uz pomoć Daimlera, sa kojim sarađuje na novim generacijama modela Twingo i Smart, a predviđena je i električna verzija Smarta ForFour.

Renault i Nissan svojevremeno su planirali da u razvoj i proizvodnju električnih automobila ulože 4 milijarde evra. Međutim, izvršni direktor oba proizvođača, Carlos Ghosn, saopštio je 2013. da alijansa neće uspeti da ostvari zacrtani cilj za 2016. koji je predviđao prodaju 1,5 miliona električnih vozila godišnje.

Gamu električnih Renault modela trenutno čine ZOE, Fluence i Kangoo, kao i mali gradski dvosed, Twizy. U 2013. prodato je svega 19 hiljada automobila na struju, dok je Renault širom sveta kupcima ukupno isporučio 2,63 miliona vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: