Porsche na sudu zbog udesa u kome je poginuo Pol Voker

Udovica Rodžera Rodasa, koji je vozio Porsche Carreru GT kada je u tom automobilu kao suvozač poginuo i glumac Pol Voker, tužila je nemačkog proizvođača sudu, tvrdeći da je za udes kriv defekt na pomenutom vozilu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2014.

10:25

Default images

U tužbi koju je advokat Kristine Rodas podneo u pondeljak sudu u Los Anđelesu navodi se da do nesreće došlo usled kvara na sistemu oslanjanja, zbog čega se zadnji levi točak zaokrenuo u levu stranu.

Advokat u tužbi tvrdi i da je Carrera GT trebalo da ima bolje sisteme bezbednosti, kao što je zaštitni rol-bar kavez i sigurnosni mehanizam koji bi sprečio da se se rezervoar sa benzinom zapali. Na taj način, i pored udesa, životi putnika mogli bi da budu sačuvani, piše u tužbi.

Takođe navodi se i da je u trenutku udesa Rodas vozio automobil brzinom od 88 km/h iako je zvanična policijska istraga utvrdila da je brzina iznosila između 128 i 150 km/h. Inače, brzina je na delu puta na kome se dogodila nesreća ograničena na 72 km/h.

Podsećamo, u zvaničnom izveštaju koji je objavljen nakon okončanja istrage, navedeno je da je prevelika brzina jedini uzrok nesreće i odbačene su spekulacije da je do udesa došlo usled mehaničkog kvara na vozilu.
Porsche Carrera GT 2003-2006.
Porsche, koji je pomagao istražnim organima, dodao je da je Vokerova Carrera GT bila "modifikovana u odnosu na fabričku verziju" i da "nije propisno održavana", kao i da je imala stare gume.

Kompanija je povodom tužbe izdala saopštenje u kome porodicama izražava željenje zbog smrti Vokera i Rodasa, ali i odbacuje navode tužbe da je Porsche kriv za nesreću.

"Istraga je utvrdila pravi uzrok čime se opovrgavaju navodi iz tužbe", kažu u Porscheu.

S obzirom da tužba nije utemeljena na zvaničnim dokazima, Los Anđeles tajms navodi da je moguće da će se advokati Rodasove udovice pozvati na presedan iz 2006. Tada su na jednom autoputu u Kaliforniji poginuli vozač i suvozač, takođe vozeći Porsche Carreru GT.

Nakon što su porodice nastradalih tužile nemačkog proizvođača, Porsche je pristao na vansudsko poravnjanje iako nije dokazana krivica kompanije za udes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: