Alfa Romeo postaje samostalna kompanija?

Italijanski proizvođač, koji je trenutno sastavni deo grupacije FIAT-Chrysler, mogao bi uskoro da postane izdvojena kompanija sa sopstvenim rukovodstvom. Na taj način primenio bi se model vlasničke strukture Maseratija i Ferrarija, koji sa uspehom posluju kao samostalne firme, iako su u većinskom vlasništvu FIAT-a.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.04.2014.

13:58

Default images

Da li će se ove najave i ostvariti, trebalo bi da bude poznato 6. maja, kada će Serđo Markione objaviti petogodišnju strategiju razvoja brendova koji posluju u okviru FIAT-Chryslera.

Izdvajanje iz FIAT-a u posebnu firmu označilo bi novi početak za Alfa Romeo, ali i suočavanje sa stvarnošću i finansijskim gubicima. To bi pomoglo Markioneu da raščisti situaciju na evropskom tržištu gde FIAT ima gubitke u poslovanju.

FIAT je ranije najavio da će Alfa u budućnosti biti premijum marka koja će se na tržištu suprotstaviti nemačkim konkurentima. Za tako nešto neophodni su novi, luksuzniji modeli. Sa tim ciljem, planiran je razvoj limuzina sa zadnjim pogonom i SUV modela, kao i upotreba motora koje bi razvio i proizvodio Ferrari.

Model po kome bi Alfa postala samostalna, trebalo bi da tu automobilsku marku učini profitabilnom, kao što su to sada Ferrari i Maserati. Planirano povećanje broja modela i rast proizvodnje doprineo bi i većem iskorišćenju kapciteta FIAT-ovih fabrika u kojima bi se izrađivale nove Alfe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: