Toyota Aygo za 2014.

Toyota je na sajmu automobila u Ženevi predstavila svoj ovogodišnji adut - novi Aygo. U poređenju sa prvom generacijom, Aygo se značajno razlikuje po dizajnu u odnosu na druga dva srodna modela, Peugeot 108 i Citroen C1.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2014.

12:00

Default images

Novi Aygo biće lako prepoznatljiv zahvaljujući stilskom detalju u crnoj boji, u obliku slovu "X", koji se postire od prednjih nosača krova, preko haube i maske hladnjaka, pa od donje ivice branika.

Dok je prethodni Aygo bio veoma sličan modelu Peugeot 107 i Citroenu C1 prve generacije, nova verzija se vizuelno potpuno razlkuje od srodnih francuskih automobila, čije smo fotografije mogli da vidimo i pre početka ženevskog salona.
Automobil je porastao u odnosu na prethodnika za 25 mm, tako da je novi Aygo dugačak 3.455 mm. Visina vozila iznosi 1.460 mm, što je za 5 mm niže u odnosu na prvu generaciju.

Uprkos tome, Toyota tvrdi da je prostor iznad glava putnika koji se nalaze na prednjim sedištima veći za 7 mm. Širina automobila u visini prednjih i zadnjih točkova takođe je veća i to za 8 mm.

Međuosovinsko rastojanje je nepromenjeno i iznosi 2.340 mm, a kapacitet prtljažnika je povećan za 29 l, u odnosu na još uvek aktuelni Aygo.
Toyota Aygo ne razlikuje se od modela Peugeot 108 i Citroen C1 samo po dizajnu prednjeg dela. Zadnji deo automobila donosi takođe originalno stilsko rešenje u vidu specifičnih stop svetala, branika i malog krovnog spojlera.

I ovde je crna boja upotrebljena kao kontrast osnovnoj nijansi karoserije.

Osim standardnih 14 inčnih točkova, u ponudi su i alu felne od 15 inča.
Unutrašnjost je dizajnirana minimalistički, sa jednostavnim i pristupačnim komandama. Aygo za 2014. stiže standardno opremljen X-touch multimedijalnim sistemom sa 7 inčnim ekranom osetljivim na dodir, koji je postavljen na vrh centralne konzole.

Standardna je i zadnja kamera, koja pomaže prilikom kretanja i parkiranja unazad.
Za pogon je upotrebljen poboljšani Toyotin trocilindrični 1.0 litarski benzinac sa 69 "konja" (51 kW), dostupnih na 5.000 obrtaja, i maksimalnim obrtnim momentom od 95 Nm, koji je na raspolaganju pri 4.300 o/min. Osamdeset odsto momenta dostupno je već na 2.000 obrtaja.

Kada je reč o aerodinamici vozila, u Toyoti kažu da su koeficijent otpora vazduha spustili sa 0,30 na 0,29, što je uz unapređenja pogonskog sistema doprinelo da prosečna potrošnja prema fabričkim podacima iznosi 4,2 l/100 km, dok je CO2 emisija 95 g/km.

Pogledajte galeriju fotografija sa ženevskog auto-salona.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: