Fisker otpustio 75% zaposlenih

Nakon neuspele potrage za novim investitorima, Fisker tone u sve dublju krizu. Najnovija odluka rukovodstva kompanije dovela je do otpuštanja 160 radnika, što predstavlja 75 odsto svih zaposlenih.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

15:46

Default images

Ovaj potez tumači se potrebom da se uštedi deo novca koji je neophodan za otplatu dugova poveriocima, među kojima je i američko Ministarstvo energetike. U Fiskeru je trenutno ostalo svega 40-tak radnika, koji će u slučaju pronalaska novih izvora finansiranja pokušati da spasu firmu od bankrota.

Američkog proizvođača hibridnih, luksuznih automobila prve nevolje zadesile su početkom 2012. kada je Fisker objavio vanredni poziv na servis 239 primeraka modela Karma. Kao razlog naveden je problem sa baterijama i mogućnost nastanka kratkog spoja koji bi doveo do požara, da bi u avgustu 2012. godine zaista došlo do slučaja samozapaljivanja Fisker Karme u Kaliforniji.

Problemi su nastavili da se ređaju tokom čitave 2012. godine. U naletu oluje Sendi uništeno je 16 novih Karmi na jednom lučkom parkingu u Nju Džerziju, a kompanija koja je snabdevala Fisker pogonskim baterijama je bankrotirala, pa je proizvodnja automobila zaustavljena.

Konačno, u martu 2013, kompaniju Fisker Automotive napustio je osnivač, suvlasnik i njena kreativna pokretačka snaga - Henrik Fisker.
Nakon što od jula 2012. nije proizveden ni jedan novi primerak modela Karma, Fisker Automotive upao je i u finansijske probleme. Suočeni sa nedostatkom sredstava za ponovno pokretanje proizvodnje i otplatu duga, u kompaniji su se odlučili na očajnički potez - otpuštanje najvećeg dela zaposlenih.

Ni radnici nisu sedeli skrštenih ruku, pa su odmah pokrenuli tužbu protiv bivšeg poslodavca zato što ih je otpustio bez prethodnog upozorenja. Prema zakonu, kompanija je dužna da obavesti radnike o otpuštanju 60 dana unapred. Iako postoje izuzeci, poput "nesagledivih poslovnih okolnosti", poslodavac mora da dokaže da su ispunjeni uslovi za otkaz bez upozorenja.

Osim toga, bivši zaposleni žale se i da nisu dobili nikakvu otpremninu ni kompenzaciju za neiskorišćene dane odmora.

Pored ove tužbe, kompaniju Fisker očekuju mnogo veća iskušenja, a jedno od njih je obaveza da do 22. aprila izvrši uplatu američkom Ministarstvu energetike na osnovu pozajmice iz 2009. godine.

Pročitajte više o problemima koji su doveli do krize u Fiskeru.

Pročitajte više o odlasku Henrika Fiskera iz kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: