Automobili

Subota, 29.09.2012.

16:32

Gallardo za 2013. stigao u Pariz

Lamborghini je na Sajmu automobila u Parizu publici predstavio osveženi Gallardo LP 560-4. Osim toga, italijanski proizvođač prikazao je i nova unapređenja za model Aventador.

Izvor: B92

Default images

Lamborghini je nekoliko dana uoči pariskog auto-salona najavio novi Gallardo.Tada još nije bilo poznato da li je reč o novoj verziji već postojećeg modela, koji se pojavio daleke 2003. ili o potpuno novoj generaciji Gallarda. U međuvremenu, saznali smo da je u pitanju restilizovani model za 2013. godinu.

Očigledno je da u Lamborghiniju smatraju da ono što je uspešno i što donosi rezultate ne treba previše menjati. S obzirom da je Gallardo za gotovo jednu deceniju koliko je prisutan na tržištu prodat u skoro 13.000 primeraka i da je to najprodavaniji model italijanske kompanije u njenoj istoriji, Lamborghini se odlučio samo za njegovu restilizaciju.

Dizajneri su intervenisali na prednjem i zadnjem delu automobila tako što su preoblikovali rešetke na branicima, koje sada imaju trouglaste i trapezoidne geometrijske elemente, čime je Gallardo dobio novu dozu agresivnosti. Kupcima su dostupni i novi 19 inčni crni aluminijumski točkovi.

Kada je reč o pogonskom agregatu, Lamborghini nije ništa menjao, tako da je Gallardo za 2013. i dalje opremljen 5.2 litarskim V10 motorom sa 560 ks.
Lamborghini Gallardo LP560-4 za 2013.
Iako je pažnja posetilaca auto-salona u Parizu usmerena na Gallarda, nije zaboravljen ni Lamborghinijev top model Aventador. Iako je na tržištu tek godinu dana, Aventador je već dobio neka poboljšanja.

Reč je o novom stop/start sistemu, kao i sistemu za deaktivaciju cilindara na V12 agregatu. Novi stop/start sistem aktivira se za 180 milisekundi, a njegova upotreba, zahvaljujući novoj tehnologiji, donela je i uštedu u masi, pa je Aventador sada lakši za 3 kg.

Što se tiče sistema za deaktivaciju cilindara (CDS), on se uključuje kod niskog opterećenja motora, pri brzinama ispod 135 km/h. Tada se deaktivira jedan red cilindara, pa motor radi kao šestocilindraš.

Sistem se automatski isključuje kada vozač ponovo pritisne jače pedalu za gas, nakon čega je V12 ponovo u punoj funkciji. U Lamborghiniju kažu da je uz pomoć ova dva sistema prosečna potrošnja goriva niža za 7 %, dok pri brzinama od oko 130 km/h, ušteda goriva iznosi do 20 %

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

15 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: