Evropska premijera Mazde Takeri

Mazda je na sajmu automobila u Ženevi prvi put u Evropi predstavila koncept Takeri. Prikazan je i crossover CX-5, kao i specijalna edicija modela MX-5 namenjena isključivo kupcima na evropskom tržištu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

08:41

Default images

Posle svetske premijere koja je održana u novembru 2011. u Tokiju, japanski proizvođač prikazao je koncept Takeri i evropskoj publici.

Mazda Takeri pokazuje nove tendencije u dizajnu ovog japanskog proizvođača. To se najviše primećuje na velikoj maski hladnjaka, oivičenoj metalik lajsnom koja se nadovezuje na gornju liniju farova, tako da čitav prednji deo sada ima agresivniji, sportski izgled.

Mazdin koncept opremljen je SKYACTIVE-D 2.2 litarskim dizel motorom od 173 KS.

Pogonski agregat dolazi u paru sa šestostepenim SKYACTIV-Drive automatskim menjačem, a ima i stop-start sistem, kao i prvi Mazdin sistem za regeneraciju energije pri kočenju, i-ELOOP.

Ovaj uređaj, prilikom kočenja, pretvara kinetičku energiju u električnu. Struja koja se na taj način dobija koristi se za napajanje električnih uređaja u automobilu. Time se smanjuje opterećenje motora, a ujedno i potrošnja goriva.

Očekuje se da će koncept Takeri poslužiti japanskoj kompaniji kao osnova za novu Mazdu 6 koja će se pojaviti 2013. godine.
Mazda MX-5 Spring Edition 2012
Mazda je u Ženevi predstavila i specijalno “Spring 2012” izdanje modela MX-5, koje će biti dostupno samo na evropskom tržištu.

Ovaj automobil razlikovaće se od standardnog po manjim kozmetičkim promenama, kao što su detalji od hroma na kućištima farova i okviru maske hladnjaka, dok će unutrašnjost vozila krasiti kožna sedišta u “Havana” braon nijansi.

Mazdin popularni roadster dolazi u verzijama sa mekim i tvrdim krovom, a kupci će moći da biraju između četiri boje, od kojih je “Radiant Ebony“ namenjena samo za ovu ediciju.

Po prvi put u ovoj seriji Mazda MX-5 biće opremljena i integrisanim navigacionim sistemom.
Mazda CX-5
Na sajmu automobila u Ženevi prikazan je i kompaktni crossover CX-5, koji je svoju premijeru imao u Frankfurtu, u septembru 2011. godine.

Pratite naš specijal o Sajmu u Ženevi.

Pogledajte više fotografija sa ženevskog sajma u našoj Galeriji.

Pročitajte više o konceptu Mazda Takeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: