"Limuzinama nije odzvonilo, štede gorivo i novac"

Subaru smatra da tradicionalni putnički automobili i limuzine imaju budućnosti i da će ostati važan deo game proizvođača automobila, bez obzira na nedavnu odluku Forda da izbaci dva ključna sedana iz ponude u SAD.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2018.

15:06

Subaru Impreza

Iako klasični sedan modeli sve više uzmiču pred najezdom SUV/krosovera, direktor Subarua za SAD, Dominik Infante, kazao je u razgovoru za Motor Trend da će ostanak limuzina u ponudi biti naročito bitan kada se uzme u obzir nepredvidivost promena cena goriva u svetu.

"Cene benzina ponovo počinju da rastu, pa će sedani biti u prednosti u odnosu na SUV modele zbog manje potrošnje goriva i veće ekonomičnosti", objašnjava Infante.

On kaže da se to ne odnosi samo na limuzine, već i na druge klasične putničke automobile, poput hečbek modela.

"Mi i dalje proizvodimo hečbek i sedan verzije modela Impreza, a ova dva automobila imaju manju potrošnju od od SUV/krosovera kao što je Subaru Crosstrek".
Subaru Ascent
Uprkos ovakvom optimističkom stavu direktora Subarua, klasični putnički automobili japanskog proizvođača beleže u 2018. pad prodaje u odnosu na isti period prošle godine i to Impreza za 16,3%, a Legacy za 13,9%, dok je u isto vreme pomenuti Crosstrek (poznat kao XV u Evropi) upisao rast od 66,6%.

Ipak, Subaru je svestan rastuće popularnosti SUV modela i zna da su oni neophodni u gami svakog proizvođača, pa čak i onih najekskluzivnijih brendova, kao što su Rolls-Royce, Bentley, Lamborghini... Rukovodeći se time, Subaru je nedavno u SAD predstavio veliki SUV Ascent sa tri reda sedišta, koji uskoro stiže u prodajne salone.

Kako kaže Infante, ovaj SUV će pomoći japanskoj auto-marki da zadrži one kupce koji su ranije vozili Subaru, a sada žele da pređu na veći SUV/krosover.

"Naši kupci su uglavnom verni i lojalni. Ali, i oni će odustati kada njihova deca počnu da rastu i kada shvate im je potrebno više prostora u vozilu. Oni tada zaključuju da im je Outback ili Forester premali i napuštaju omiljeni brend, u slučaju da nema u ponudi model koji žele. Da ne bi kupovali veliki SUV druge marke, mi smo im ponudili Ascent", zaključuje Dominik Infante.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: