Postavljaju nove standarde – obavezna zadnja kamera

Od 1. maja 2018. svi novi automobili koji se proizvode za tržište SAD moraju kao osnovni deo opreme da imaju kameru koja pomaže pri vožnji unazad.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2018.

11:07

Postavljaju nove standarde – obavezna zadnja kamera

Obaveza ugradnje zadnjih kamera kao standardnog dela opreme za vozila na američkom tržištu deo je zakonske regulative koje je tamošnje Ministarstvo saobraćaja donelo još 2014, kada je dat i rok od 4 godine za početak primene zakona.

Ideja da svi novi automobili moraju da imaju kameru koja nadzire prostor iza automobila i pomaže vozaču pri kretanju unazad, bilo da je reč o parkiranju ili manevrisanju u rikverc, potiče još iz vremena administracije predsednika Džordža Buša mlađeg.

Inicijatori ove zamisli kažu da im je trebalo 10 godina da dočekaju njenu primenu u praksi, kaže Peter Kurdock iz organizacije “Advocates for Highway & Auto Safety” koja je pokrenula čitavu ideju.
Ova, ali i druge američke organizacije koje se bave bezbednosti saobraćaja zalažu se da i neki drugi sistemi asistencije vozaču budu standardni deo opreme u novim automobilima u SAD.

Oni lobiraju za to da sva vozila moraju da budu opremljena automatskim sistemom kočenja u slučaju opasnosti (AEB), sa funckijom upozorenja na mogući sudar, zatim upozorenjem na druge automobile u mrtvom uglu i tehnologijom koja opominje vozače na neželjeno napuštanje vozne trake kojom se auto kreće.

Kao rezultat nove inicijative, 20 proizvođača automobila obećalo je da će AEB uvesti kao standard u SAD do 2022. godine.
Ipak, organizacije kao što je “Advocates for Highway & Auto Safety” smatraju da bi to moralo da se realizuje i ranije.

Oni u prilog svojoj inicijativi navode zvanične podatke Instituta za bezbednost na putevima (IIHS), prema kojima se broj udesa kod automobila koji imaju AEB smanjiio za 62%, ako sistem sadrži upozorenje na moguć sudar pri kretanju u riverc, odnosno za 50% ako sistem upozorava na moguć frontalni sudar.

Pored toga, upozorenje na drugo vozilo u mrtvom uglu pomoglo je da se broj saobraćajki izazvanih ovim uzrokom smanji za 14%, a sistem koji opominje vozača da je auto izašao iz okvira vozne trake snizio je broj takvih udesa za 11%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: