Ford "frizirao" zvuk EcoBoost motora u Mustangu

Pritiskom na papučicu gasa, fanovi Mustanga očekuju da čuju prepoznatljiv, gromoglasan zvuk koji je karakterističan za ovaj automobil. Izgleda da zvuk EcoBoost motora u novom Mustangu nije bio zadovoljavajući, pa su inženjeri morali da ga veštački poboljšaju.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

15:05

Default images

Urednik sajta Road & Track, Jason Cammisa, otkrio je prilikom testiranja Mustanga 2.3 EcoBoost, da je zvuk ovog četvorocilindraša elektronski poboljšan.

Kad je izvukao jedan od električnih osigurača u vozilu, primetio je da se audio uređaj u automobilu utišao, ali se isto dogodilo i sa zvukom motora koji se čuje u kabini.
Jason Cammisa/Road & Track (Izvor: Twitter)
Fordu je potvrdio da je u Mustang 2.3 EcoBoost instalirao takozvani Active Noise Control sistem, a u toj kompaniji kažu da ovaj sistem ima dvostruku funkciju.

"Njegova uloga je da filtrira određene neprijatne, grube zvuke koji dolaza iz motora, ali i da pojača neke zvučne karakteristike koje su prirodno prisutne u ovom motoru", izjavio je Fordov inženjer Shawn Carney.

On je dodao da je sistem razvijen u saradanji i sa fanovim Mustanga, nakon što ih je Ford zamolio da izaberu najbolji od nekoliko ponuđenih zvučnih koncepata.

Ford je i ranije intervenisao na zvuku motora u svojim modelima, pa je tako Focus ST 2.0 EcoBoost opremio sistemom Sound Symposer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: