EU razmatra uvođenje jedinstvenih registarskih tablica

Evropski parlament odlučivaće o tome da li sve članice EU treba da imaju registarske tablice iste boje i dizajna. Reč je o ublaženoj verziji ranijeg predloga koji je predviđao da tablice na automobilima širom EU imaju jedinstvene oznake.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

12:41

Default images

Standardizacija registarskih tablica u okviru EU deo je šireg paketa mera koje treba da olakšaju preregistraciju vozila u inostranstvu. Jedna od mera mogla bi da bude i uvođenje specijalne identifikacione oznake na svim ragistracijama vozila iz EU kako bi se sprečilo falsifikovanje tablica.

To bi olakšalo i trgovinu automobilima u okviru zemalja članica EU, kao i evidenciju o kretanju vozila i njihovo praćenje pomoću posebnog softvera.

Smatra se da je Velika Britanija jedna od zemalja koje će najviše biti pogođena ako se novi zakon usvoji. Naime, vozači u ovoj zemlji, u kojoj je tradicija veoma važna u svakodnevnom životu, morali bi da se odreknu karakterističnih tablica i sistema oznaka koji je star više od jednog veka.

Vladajuća Konzervativna partija u toj zemlji već se izjasnila protiv predloga, ali veruje se da je većina zemalja članica EU za njegovo usvajanje. U Britaniji se postavlja pitanje šta će biti sa specijalnim individualizovanim registarskim tablicama, od kojih njihova Agencija za izdavanje saobraćajnih i vozačkih dozvola godišnje zarađuje milione funti.

EU traži bučnije elektromobile ali tiše SUS motore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: