007 za pet miliona dolara

Legendarni automobil agenta Džemsa Bonda Aston Martin biće ponuđen u sredu, 27. oktobra, na aukciji u Londonu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2010.

09:37

Default images

Verni saveznik na četiri točka Džemsa Bonda u sredu bi mogao da dobije novog vlasnika. Američki di-džej Džeri Li (70) ponudiće na aukciji u Londonu svoj Aston Martin DB5, koji je Šon Koneri vozio u filmovima „Goldfinger“ i „Operacija grom“ o tajnom agentu „007“. Očekuje se da bi cena „najpoznatijeg automobila na svetu“ mogla da dostigne i pet miliona dolara, pošto je zadržana autentičnost iz filma: štitnik od metaka, registarske tablice koje se okreću, pa i - mitraljez!

Nadmetanje za raritet iz 1964. godine održaće se 27. oktobra, „pod čekićem“ aukcijske kuće „Ar-em okšns“. Za najveću cenu takmičiće se više od hiljadu zainteresovanih, a Džeri Li želi da pokloni novac od prodaje u humanitarne svrhe, pošto je vozilo kupio još 1969. za svega 12.000 dolara.

- U normalnim okolnostima, na aukciji bismo očekivali kolekcionare automobila - kaže Piter Hajnes, iz „Ar-em okšns“. - Ali, za „aston martin“ Džemsa Bonda verovatno će se otimati bogataši, koji vole kultne predmete, kao što su gitara Džimija Hendriksa ili haljina Merilin Monro.



Sve detalje ovog prestižnog četvorotočkaša osmislio je majstor za specijalne efekte Džon Stirs, i za to osvojio Oskara. Špijunski auto sa registracijom „FMP 7B“ može da razvije i 230 kilometara na sat sa 282 KS.

Do sada je prešao oko 48.000 kilometara i još se „drži“ kao u najboljim danima. Ali, najinteresantniji deo predstavlja autentična oprema koja je korišćena za snimanje filmova o Džemsu Bondu: osovina na točkovima koja „seje“ eksere, prskalice koje izbacuju ulje, mitraljezi ispod farova, sedište koje katapultira „uljeza“. Bondu su na raspolaganju bili i telefonska linija, kao i „GPS“ uređaj (nekoliko decenija pre nastanka!).

Izvor - Petar Janjatović (NovostiOnline)

Pročitajte više o Aston Martinu Džejms Bonda

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: