Aukcija: James Bondov Aston Martin

Ako zanemarimo mračnog junaka Gothama, najveći repertoar filmskih automobila na raspolaganju imao je tajni britanski agent sa dozvolom za ubistvo 007. Jedan od ovih automobila, koji je ostavio i najdublji trag među fanovima serijala, uskoro ide na aukcijsku prodaju – Aston Martin DB5 iz 1964. godine.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 02.06.2010.

14:10

Default images

Nemojte se, ipak, prerano nadati – s obzirom na to da je reč o jedinom preživelom primerku iz sage o James Bondu, očekuje se da će kupe s registarskom oznakom FMP 7B bez problema postići cenu od pet miliona dolara.
DB5 je bio zvezda nastavaka Goldfinger i Thunderball sa Sean Conneryem u naslovnoj ulozi, pa nas njegov kultni status i ne čudi previše.
No, čak i ako zanemarimo zvezdanu prašinu koja ga okružuje, kako je reč o autentičnom automobilu, isti je opremljen čitavim nizom detalja koje je zamislio Oskarom nagrađeni specijalista za filmske efekte John Stears, a koje je Aston Martin fabrički ugradio u Bondov DB5.
To znači da će srećnik koji se odveze sa londonske aukcije RM 27. oktobra posedovati automobil sa skrivenim sistemima, štitom otpornim na metke, uređajem za praćenje, rotirajućom registarskom tablicom, sedištem na izbacivanje, uređajima za prolivanje motornog ulja, izbacivanje dima itd.
Istorija automobila je nešto manje impresivna. Bondov DB5 je 1969. godine kupio vlasnik radio stanice iz Philadelphie Jerry Lee za samo 12.000 američkih dolara i u njegovom vlasništvu automobil je bio pune četiri decenije.
Sav novac koji zaradi od prodaje Jerry Lee planira da iskoristi za finansiranje sopstvene fondacije koja "čini dobra dela širom sveta".



Izvor - T-Portal

Pročitajte više o modelu Aston Martin Cygnet

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: