Vremeplov: Kako su "škripale gume" u Monaku 1962. VIDEO

Trke Formule 1 danas privlače veliki broj fanova, ali mora se priznati da je pre 56 godina ovo takmičenje bilo znatno zanimljivije i uzbudljivije.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2018.

10:01

Vremeplov: Kako su
Screenshot YouTube

Kako je Formula 1 izgledala početkom 1960-tih najbolje se vidi na veoma kvalitetnom snimku načinjenom pre više od pola veka filmskom kamerom od 70 mm.

Snimak je deo nemačkog dokumentarnog filma iz 1962. godine, a kadrovi staze u Monte Karlu tokom trkačkog vikenda početkom juna snimani su iz automobila u vožnji, pored staze i iz helikoptera: Trka za Veliku nagradu Monala održana je 3. juna 1962. a pobedio je Brus Meklaren vozeći bolid Cooper-Climax, ispred dva Ferrarija u kojima su se nalazili Fil Hil i Lorenco Bandini.

I dok danas u Formuli 1 važe stroga ograničenja u pogledu motora u bolidima (1.6 litarski V6 agregati), pre 50-ak godina ona nisu bila tako striktna.

Iako je zapremina bila ograničena na 1.5 l, timovi su koristili raznovrsne pogonske jedinice, od četvorocilindraša, preko V6 i V8 motora, pa do osmocilindarskih bokser jedinica koje su se nalazile u automobilima Porsche i De Tomaso.

Svi ovi motori stvaraju fantastičnu i šaroliku zvučnu kulisu na snimku iz 1962.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: