Manuelni ili automatik: Koji je menjač bolji i zašto? ANKETA

Dilema koja već dugo izaziva podele među vozačima.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2020.

19:00

Manuelni ili automatik: Koji je menjač bolji i zašto? ANKETA
Foto: B92/NÆ

Dok na putevima u SAD već decenijama dominiraju automobili sa automatskim menjačima, u Evropi su oni nešto ređi, a u Srbiji skoro na nivou statističke greške.

Sa napretkom tehnologije i unapređenjem automatskih menjača, neke prednosti manuelnih - kao što su brža promena stepena prenosa ili manja potrošnja goriva - postepeno se gube, pa su zagovornici "automatika" dobili nove adute u raspravi sa svojim oponentima.

Ipak, tvrdokorni zaljubljenici u manuelne menjače ne odstupaju od stava da uživanje u vožnji može da im pruži samo ovaj tip prenosnog sistema.

Nedavna vest iz SAD u kojoj se navodi da je tek svaki osmi novi model u toj zemlji dostupan i sa manuelnim menjačem, izazvala je brojne komentare čitalaca našeg sajta ali i podeljena mišljenja o tome koja vrsta menjača je bolja.

Donedavno su vozači u Srbiji uglavnom bili protiv "automatika", ali čini se da se takav izričit stav polako menja.

Pozivamo vas da se po ovom pitanju izjasnite u našoj anketi, a svoj stav možete da obrazložite u komentarima:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

329 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: