Kineski Geely bolji od Mercedesa i Jaguara

U izboru za automobil godine u Kini za 2016. prvo mesto osvojio je Geely GC9, ispred Mercedes Maybacha S klase i Jaguara XE. To je prvi put u istoriji ovog izbora da je za najbolji auto proglašen model iz domaće fabrike.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 20.11.2015.

14:13

Default images
Geely GC9

Finale je održano na aktuelnom sajmu automobila u Guangžuu, a Geely GC9 osvojio je 104 poena.

Drugoplasirani, superluksuzni Mercedes Maybach S klase, dobio je 61, a treći finalista, Jaguar XE, 55 poena.

Za titulu najboljeg automobila u Kini konkurisali su modeli koji su na tamošnje tržište stigli u periodu između 30. septembra 2014. i prvog oktobra 2015. godine, saopštio je organizator.

Geely GC9 pobedio je u konkurenciji 140 automobila.
Geely GC9
Automobil koji je nastao u saradnji sa kompanijom Volvo, imao je premijeru 2014.

Geely je na ovom vozilu promovisao novi izgled spoljašnjosti svojih modela, za koji je zaslužan bivši šef dizajna Volvoa, Peter Horbury.

Kineska limuzina dostupna je sa tri benzinska motora: 2.4 litarskim atmosfercem, 1.8 litarskim turbo-punjenim motorom i 3.5 litarskim V6 turbo-benzincem sa direktnim ubrizgavanjem.

Sve pogonske jedinice uparene sa šestostepenim automatskim menjačem koji je razvio Geely.
Geely GC9
Osim automobila godine, Kinezi su izabrali pobednike u još četiri kategorije.

Titulu za najbolje dizajniran model odneo je Mercedes-AMG GT S, najbolji supersportski automobil za 2016. je Ferrari 488 GTB, "najzeleniji" je hibridni Lexus NX300h, dok je nagrada za najbolje SUV vozilo pripala modelu Volvo XC90.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: