Polovne gume: Šta dobijamo za njihovu cenu?

Zbog teške materijalne situacije u Srbiji većina vozača je prinuđena da smanjuje troškove koje ima oko svojih automobila. Jedan od načina kojima se pribegava je kupovina polovnih pneumatika. Problem je u tome što kada kupite polovne gume, time zapravo ne štedite, a pri tom to može biti i opasno.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2013.

20:04

Default images

Izvor - sajt Internet prodaja guma

Bezbednost

Problem je što polovne gume nose sa sobom rizik po bezbednost, ne samo za vozača koji ih ima na svom automobilu već i za druge učesnike u saobraćaju.

Najveći izvoznik polovnih guma u Evropi je Nemačka. Razlog je taj što Nemci veoma ozbiljno shvataju pitanje bezbednosti u vožnji i retko koriste gume sa dubinom šare manjom od 3-4 milimetara.

Nemci takođe dva puta godišnje menjaju pneumatike, jer su zimske gume obavezne tokom zimskih meseci. Tipičan nemački vozač će tako prilikom demontaže letnjih guma, ukoliko im je šara oko 4 milimetra, te gume odneti na otpad, ali većina ovakvih guma se, umesto da završi na otpadu, dalje preprodaje širom Evrope.

Ono što prilikom kupovine polovnih guma vozači često smetnu sa uma jeste činjenica da ovakve gume mogu da imaju ozbilja strukturna oštećenja koja nisu vidljiva golim okom. Prethodni vlasnik takvih guma je mogao da bude bilo ko: guma je mogla da bude na automobilu koji je učestvovao u nesreći, mogu da postoje oštećenja u boku gume nastala zbog neodgovarajućeg pritiska, neravnomernog habanja, zbog čestih udara u ivičnjake i sličnih razloga.

Takođe treba uzeti u obzir i radni vek gume. Sa godinama guma propada, na boku se javljaju pukotine i slična mikro oštećenja, zbog čega se gume menjaju nakon nekoliko godina upotrebe. Ovakva situacija je tipična za gume na vozilima koja prelaze manje kilometraže.

Zbog navedenog, kada kupujete polovne gume može vam se desiti da kupujete gume koje su pri kraju svog radnog i životnog veka, iako je dubina šare daleko iznad minimuma.

Polovne gume su skupe

Glavni razlog za kupovinu polovnih guma je njihova cena. Na prvi pogled one mogu delovati jeftino, ali hajde da napravimo računicu za neki konkretni slučaj i vidimo koliko zapravo koštaju gume.

Polovne gume: 20 evra/kom (dubina šare 4 mm)
Upotrebljiva dubina šare: 2,4 mm
Cena po milimetru upotrebljive šare: 8,33 evra

Nove gume: 60 evra/kom (dubina šare 8 mm)
Upotrebljiva dubina šare: 6,4 mm
Cena po milimetru upotrebljive šare: 9,37 evra

Za sada je cena koštanja tu negde. Ali ne zaboravite da u cenu guma ulazi i trošak njihove montaže, što iznosi oko 4-5 evra po komadu.

To znači da ćete umesto nove gume koja će vas služiti tokom određenog perioda, morati za isti taj period da dva do tri puta montirate polovne gume, čime će se ušteda drastično smanjiti ili istopiti.

Vozne karakteristike

Glavni argument protiv polovnih guma je sledeći: čak i da pretpostavimo da su polovne gume koje kupujete u odličnom stanju, bez oštećenja, i sa gazećim slojem koji se ravnomerno habao, opet ćete dobiti gume koje su blizu zakonske granice svog radnog veka.

Vozne karakteristike guma se drastično pogoršavaju kada dubina šare padne ispod 4 mm, tako da ćete tokom perioda dok je koristite polovna guma pružati poslednje od svog života, tj. imati moć prijanjanja i zaustavljanja ispod standarda, naročito kada se radi o vožnji po mokroj podlozi.

Razmislite dobro pre kupovine

I za kraj, pre nego što donesete definitivnu odluku o kupovini novih ili polovnih guma, uzmite sve navedeno u obzir. Nemojte da vam jedini kriterijum bude cena polovne gume, već se setite da iza nje stoje drugi, skriveni troškovi i opasnosti na duži rok.

Takođe vam u tim razmišljanjima može koristiti podatak, da je u Evropi cena koju je potrebno platiti da bi se polovna guma po propisu odstranila dvostruko veća od cene koju polovna guma ima kada se preprodaje dalje. Samim tim je i motiv za dalju preprodaju polovnih guma dvostruko veći, bez obzira na stanje u kome se one nalaze.

Pročitajte šta su to "brze gume".

Saznajte šta označavaju brojevi i slova na gumama.

Pročitajte o vrstama i nameni pneumatika.

Pročitajte kako se treba starati o gumama tokom letnjih meseci.

Pročitajte tekst o trajnosti guma.

Trendovi: Širi izbor, veće dimenzije - skuplje gume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: