Šta su to "brze" gume?

Guma mora da "isprati" vozilo, njegovu snagu, performanse, ali i stil vožnje. Zato se automobili visokih performansi uparuju sa gumama visokih performansi koje mogu da podnesi ekstremne uslove pri zaista velikim brzinama.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2013.

12:06

Default images

Preuzeto sa sajta Internet prodaja guma

Gume se dizajniraju da bi odgovarale određenoj vrsti vozila. Tako mu pomažu da postigne svoje maksimalne performanse - odgovarajuća guma izvlači iz vozila njegov predviđeni maksimum.

Na primer, za kamion se preporučuju gume koje mogu podneti velika opterećenja, a koje nisu pravljene za jurcanje putem, jer je namena vozila drugačija. Kada bi se napravila guma koja bi mogla da ponese veliki teret i da "juri" preko 220 kilometara na sat, sasvim izvesno je da bi bila nepotrebna i preskupa.

Slično, ako bi se gume koje su pravljene za brzine preko 300 km/h montirale na običan putnički automobil, samo bi se izgubila njihova svrha jer ovaj tip vozila svakako ne bi mogao da postigne pomenutu brzinu. Cena jednog takvog vozila bila bi ironično visoka upravo zbog preskupih guma.

"Brze" gume preporučuju se za vozila koja mogu da postignu brzinu veću od 210 km/h. U ovu kategoriju spadaju automobili poput brzih hečbekova, sportskih sedana i kupea, superautomobila... Ovakve gume u direktnoj su vezi sa indeksom brzine, oznakom na gumi koja pokazuje koliku maksimalnu brzinu automobila one mogu da podnesu.

Oznake indeksa brzine za takozvane "brze" gume su sledeće:
Indeks brzine: Maksimalna brzina (km/h):
H 210
V 240
W 270
Y 300
ZR za brzine preko 240


"Brze" gume napravljene su od dugotrajnijih i skupljih materijala kako bi bile otporne na visoke temperature koje se stvaraju pri velikim brzinama.

Određena vrsta gume namenjena je određenom vozilu. Dokle god je tako, gume će doprinositi da automobil postigne pun potencijal i obrnuto.

Izvor – ZigWheels

Saznajte šta označavaju brojevi i slova na gumama.

Pročitajte o vrstama i nameni pneumatika.

Pročitajte kako se treba starati o gumama tokom letnjih meseci.

Pročitajte tekst o trajnosti guma.

Trendovi: Širi izbor, veće dimenzije - skuplje gume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: