Bicikl kao prevozno sredstvo

Na javnoj debati na temu „Vozimo bicikl u Beogradu“ predstavljeni su rezultati istraživanja o upotrebi ličnog bicikla kao ravnopravnog prevoznog sredstva u Beogradu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

15:51

Default images

Rezultati istraživanja pokazali su da je biciklizam sport kojim se srednjoškolci najčešće rekreativno bave, a njih polovina koristila bi bicikl kao prevozno sredstvo na putu do škole.

Studenti i zaposleni retko voze bicikl, a kao najčešće prepreke u korišćenju bicikla kao glavnog prevoznog sredstva, sve tri grupe ispitanika ističu bezbednost u saobraćaju i nedostatak biciklističkih staza.

Istraživanje je pokazalo da je u Beogradu vožnja bicikla popularna rekreativna aktivnost, ali da samo mali procenat građana koristi bicikl kao prevozno sredstvo.

Kampanja „Vozimo bicikl u Beogradu“ ima za cilj da podigne svest javnosti o pozitivnim aspektima biciklizma i da istakne ovaj vid prevoza u prvi plan.

Takođe, kampanja ima za cilj da ukaže na ekološke, ekonomske i zdravstvene aspekte vožnje bicikla, i da pomogne da se značajno poveća broj biciklom realizovanih puteva u svakodnevnom saobraćanju u Beogradu.

Na taj način će se značajno doprineti smanjenju emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte, kao i unapređenju životne sredine.
Uèesnici javne debate Vozimo bicikl u Beogradu.
Veća bezbednost prelaza i raskrsnica, više parking mesta i njihova bolja obezbeđenost i izgradnja biciklističkih staza motivisali bi veliki broj građana da svakodnevno koriste bicikl.

Osim toga, veliki broj ispitanika svestan je činjenice da upotreba bicikla doprinosi poboljšanju zdravlja, opšteg stanja organizma i zaštiti životne sredine.

„Građani Beograda spremni su da menjaju svoje navike u pogledu vožnje bicikla i imaju svest o tome da životnu sredinu treba štititi", istakao je dr. Dragoljub Đakonović, sekretar Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda.

"U prilog tome govori i podatak da je svaki drugi ispitanik kao najveću prednost vožnje bicikla kao prevoznog sredstva naveo zaštitu životne sredine i smanjenje emisije štetnih gasova“, dodao je on.

„Imajući u vidu da je bicikl najbrže prevozno sredstvo za razdaljinu do 4km, ovom kampanjom želimo da pozovemo pešake i vozače da budu obazriviji prema biciklistima“, apelovao je Đakonović.
Osim saobraćajne nekulture i velike zagađenosti vazduha, beogradski biciklisti treba da savladaju i konfiguraciju terena, odnosno sva beogradska "brda". Ovaj problem rešava se dobrom kondicijom i redovnim vežbanjam.

Takođe, nadamo se da su organizatori uključili i prodavce i servise za bicikle koji bi podržali ovu akciju i pomogli građanima kod održavanja svojih bicikala.

Kampanja javnog informisanja „Vozimo bicikl u Beogradu“ deo je projekta „Podrška održivom saobraćaju u gradu Beogradu“ koji više od godinu dana sprovode UNDP Srbija, Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Ovaj projekat ima za cilj da se poboljša infrastruktura upravljanja saobraćajem i podrži ekološki održiv razvoj Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: