Prva vožnja - Mazda CX-7

Najopasnija i najzahtevnija trka Svetskog kupa u alpskom skijanju održava se na stazi Štrajf u Kicbilu. Najbolji svetski skijaši, u januaru svake godine ovde dokazuju ko je među njima najluđi.

Mazdin PR tim odlučio je da u okolini čuvene ski staze predstavi renovirani model CX-7.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2003.

14:31

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Televizijski prenos vam ne može ni približno dočarati koliko je zapravo strm spust niz ovu stazu. Dok sam stajao u podnožju planine shvatio sam da staza za spust izgleda kao da se na njoj održava takmičenje u skijaškim skokovima.

Pogledajte vožnju nekadašnjeg pobednika Hansa Knausa niz stazu Štrajf u Kicbilu.



Takmičar na putu do cilja mora da savlada veoma nezgodne krivine pod još gorim nagibima. Prosečna brzina kretanja je preko 100km/h a maksimalna se postiže pred ciljem i najviša do sada zabeležena je 140km/h. Tokom spusta, takmičara očekuju skokovi dugački između 40 i 80 metara.
Nepošumljeni deo planine je staza za spust
Kako je prezentacija obnovljene Mazde CX7 održana u drugoj nedelji oktobra, Kicbil sam posetio kada je grad bio u stanju hibernacije. Utisak koji imate dok se šetate kroz grad je kao da su kuće, hoteli i zgrade ništa drugo nego kulise upravo postavljene za snimanje nekog filma, ali filmska ekipa još uvek nije stigla. Nigde nema žive duše a sve fasade su “ganc nove”.

Prodavnice nameštaja i suvenira su na sve strane ali cene su više nego neprijateljski nastrojene prema našim džepovima. Najupečatljivi suvenir koji možete poneti iz Kicbila, po mom mišljenju, je maketa ovce sa drvenom glavom u razmeri 1:1. Ovca košta 695 evra i ako je neko ikada kupio takvu, odmah bih ga dodao među prijatelje na Facebooku.
Prednji deo auta sada prati novi, nasmejani, izgled koji je Mazda veæ primenila na modelima 3 i 8
Bilo bi najbolje da za početak zvanično definišemo Mazdu CX-7 – to je SUV krosover srednje veličine.

Na srpskom jeziku to znači da CX-7 svom vozaču treba da ponudi sportske vozne osobine, izgled putničkog auta, praktičnost i prostranost SUVa. Problemi sa kojima se inženjeri susreću tokom isporuke finalnog proizvoda jesu važeći zakoni fizike. Što je veća masa auta i što je auto viši od tla po kojem se kotrlja, biće i komplikovaniji i opasniji za sportsku vožnju kroz krivine.
dužina: 4,700; širina sa retrovizorima: 2,055; visina: 1,645
Da bi sportska vožnja ovolikim autom bila i kvalitetna, punom parom radilo se na sistemu oslanjanja i ojačanjima karoserije kako bi se poboljšala njena sveukupna čvrstoća. Mazda CX-7 opremljena je i vrstom sistema pogona na sva četiri točka koji konstantno nadzire uslove na putu i po potrebi snagu motora upućuje na zadnji par točkova.

Automobil je trebalo da preuzmem u Minhenu i za put do Kicbila mogao sam da biram između sedmice sa 2,3l turbo benzincem i 2,2 turbo dizela sa SCR sistemom za pročišćavanje izduvnih gasova.

Iako je dizel motor novitet u Mazdi CX-7, bez predumišljaja sam se prvo opredelio za benzinca snage 260KS. Evo zašto, nikada u životu nisam posedovao dizela, zaista cenim tehnološku revoluciju na naftnom polju ali jednostavno smatram da su benzinci prefinjeniji, tiši, emituju manje vibracija u kabinu…
Na zadnjem delu Mazde CX-7 izmenjena su stop svela, branik i stavljen je veæi spojler na gornjoj ivici stakla. Hromirani prag takoðe je proizvod redizajna
Kada vozite dizela, u početku, motor nema baš puno snage, onda se uključi turbina koja vas na nekoliko sekundi lansira u orbitu, ali tada, dok još uvek jašete na talasu oduševljenja, morate prebaciti u sledeći stepen prenosa jer obrtomer već pokazuje 4000 obrtaja.

Sa benzincem možemo odlagati promenu stepena prenosa do 6500 obrtaja. Za to vreme se dešava konstantno monstruozno ubrzanje. Razumete me?

Automatski menjač u Mazdi CX7 za sada ne postoji kao opcija.
Benzinac: 2,3l; 260ks; 243g CO2/km; Euro V; maksimalna brzina: 211km/h. Dizelaš: 2,2l; 173ks; 199g CO2/km; Euro V; maksimalna brzina 200km/h
U gradskoj vožnji motor je potpuno nečujan. Ukoliko se zaglavite u saobraćajnom špicu možete očekivati prosečnu potrošnju i do 15 litara na 100 km. Nisam previše vremena proveo vozeći se po gradu već sam izašao na autoput prema Austriji. Na autobanu se vozi veoma brzo ali i tu postoji određena vrsta discipline. Skoro niko ne vozi samo levom trakom jer i od najbržeg postoji brži. Po obavljenom preticanju vozači se vraćaju u srednju traku i tamo ostaju sve dok ne naiđu na sporijeg od sebe. Iako je brzina kretanja ograničena na 130 km/h retko ko je poštuje. Čak se i Smartovi kreću brzinom od oko 140kmh/h.

Ovo vam može delovati veoma uzbudljivo, ali za oko 300 km, koliko sam prešao za dva dana po nemačkim autoputevima, video sam četiri ozbiljne saobraćajke. Mislim na one gde je zatvoren saobraćaj, sa ekipama vatrogasaca koje seku havarisane automobile kako bi izvukli povređene.
Utisak koji stičete kada po autoputu vozite automobil težak 1800 kg na točkovima prečnika 19 inča je kao da ne dodirujete asfalt po kojem se krećete. U Mazdi su se opasno potrudili da spreče prenošenje buke i vibracije iz spoljnog sveta do putnika.

Masa vozila može uzeti danak na krivudavim i uzanim planinskim putevima ali ukoliko ste razuman vozač uživaćete u vožnji.

Na ovakvim putevima dolazi do izražaja odličan sistem upravljanja. Diskretnim i kratkim pomeranjem upravljača moguće je precizno upravljati automobilom tačno onako kako ste zamislili. Direktan upravljač praktičan je i u gradskim uslovima vožnje jer nije potrebno puno okretati volan kako biste prošli kroz raskrsnicu ili ušli u garažu.

Prosečna potrošnja po dolasku u Kicbil iznosila je 10,9 l/100km. Bio sam veoma zadovoljan rezultatom.
Redizajnirano je kuæište bi-ksenonskih farova i ugraðena su nova svetla za maglu
Kako vozačko mesto nudi odličnu preglednost, gradska vožnja nije predstavljala problem. Vozač se može osloniti i na parking senzore i na kameru za vožnju u nazad. Mazda CX 7 opremljena je “RVM” sistemom za nadziranje takozvanog mrtvog ugla.

Svaki put kada imate vozilo u mrtvom uglu aktiviraće se vizuelni signal u spoljašnjem retrovizoru koji veoma efikasno skreće pažnju. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji sa uključenim pokazivačem pravca aktiviraće se i zvučno upozorenje.

Automobili koje sam imao na raspolaganju bili su najbogatije moguće opremljeni tako da nemam baš nikakvu zamerku. Neke kolege su iznele komentar da je sedalni deo prednjih sedišta jako kratak, ali kako je moguće podešavati nagib čitavog vozačkog sedišta po sistemu šefovske fotelje ja nisam primetio taj nedostatak.
Kada zavalite čitavo sedište, dakle ne samo naslon, bolje raspoređujete masu svog tela po njemu tako da vam automatski bude udobnije. Ako nemate full model, nemate ni tu opciju. Kako je upravljač moguće povući prema sebi, veoma lako obezbeđujete gospodsku poziciju za volanom.
Tokom prezentacije imao sam priliku da razgovaram sa predstavnikom Mazdinog visokog menadžmenta, gospodinom Tomitom, i prvo pitanje koje je on meni postavio bilo je vezano upravo za novi volan na kojem se nalazi 18 dugmića među kojima su tri sa više funkcija. Da li sam mogao da se snađem?

Sličan sistem se nalazi i u Mazdi 6 koju sam vozio pre samo nekoliko nedelja, pa sam već bio upoznat sa problematikom, ali je u početku veoma teško sprovesti određenu zamisao u delo.

Kada savladate sistem moći ćete da podešavate temperaturu na klima uređaju, telefonirate, upravljate navigacionim i audio uređajima, putnim kompjuterom, tempomatom… bez skidanja ruku sa upravljača.
Prvi auto u kojem sam BlueTooth konekcijom bez problema strimovao muziku sa svog telefona na audio ureðaj. Ovaj model bio je opremljen odliènim Bose ozvuèenjem.
Drugog dana prezentacije vozio sam štedljivog dizela opremljenog SCR (Selective Catalytic Reduction) sistemom.

Sistem SCR pročišćava izduvne gasove rasprskavanjem AdBlue® tečnosti iz rezervoara koji se nalazi ispod prtljažnog prostora direktno u odvod izduvnih gasova. Zahvaljujući kompaktnom dizajnu SCR sistema, CX-7 dizel raspolaže istim kapacitetom prtljažnog prostora od 455 litara kao i verzija sa benzinskim motorom i veoma je jednostavan za korišćenje.

Uz minimalizovanu potrošnju AdBlue® koja može da pokrije 20.000 km u normalnim uslovima vožnje, on se ponovo dopunjuje pri redovnom servisu. U, recimo, Nemačkoj, AdBlue možete kupiti i na benzinskim pumpama.
Kao opcija nudi se sistem za otkljuèavanje i pokretanje vozila bez kljuèa
Pored merača goriva, na instrument tabli, nalazi se i merač preostale količine AdBlue tečnosti.

Dizelaš koji do 100 km/h ubrzava za 11,3 sekunde i juri punih 200 km/h, biće sigurno zamimljiviji izbor kupcima na našem tržištu od poprilično snažnog 2.3-litarskog turbobenzinca sa 260 KS.

Kada vozite po lokalnim ravnim putevima, prosečnom brzinom oko 60km/h, ovaj motor troši oko 4,5 l/100km. Zaprepašćujuće je štedljiv. Prosek od Kicbila do Minhena bio je 7.5l/100km.

Kabina je veoma dobro izolovana od vibracija i karakterističnog zvuka koji generiše dizel motor.

Kao i kod Mazde 6 sa sličnim motorom, osećaj lepljenja tela za sedište odložen je za malo više obrtaje nego recimo kod Renaulta, ali maksimalni obrtni moment je ostvariv već na 2000 obrtaja. Mazdu CX-7 moguće je udobno voziti i očekivati reakciju na pritisak pedale gasa već na 1600 obrtaja.

Na autoputu pri brzini od 130km/h dolazi do harmonije svih elemenata pa vam se čini kao da lebdite iznad površine puta.
Nova obloga na unutrašnjoj strani vrata i poluga za obaranje zadnjih sedišta
Mazda CX-7 krajem jeseni treba da stigne na naše tržište pa ćemo se tada, posle duže vožnje, bolje upoznati sa ovim autom. Ova reportaža je napisana posle 500 pređenih kilometara. Cene kod nas će biti u rasponu od 28.000 do 34.000 evra uz 4 nivoa opreme.

Pogledajte galeriju fotografija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: