Ovo je Peleova grobnica: Legenda brazilskog fudbala dobio luksuzni mauzolej FOTO

Spomenik posvećen Edsonu Arantesu do Nasimentu, poznatijem kao Pele, je luksuzni mauzolej u kome u kovčegu od punog zlata na periferiji Sao Paula počivaju ostaci brazilskog idola.

Život

Izvor: B92

Subota, 20.05.2023.

20:31

Ovo je Peleova grobnica: Legenda brazilskog fudbala dobio luksuzni mauzolej FOTO
Foto: Profimedia

Grobnica u kojoj je O Rei sahranjen nakon smrti u 82. godini od uznapredovalog raka debelog creva nalazi se na prvom spratu vertikalnog groblja Memorijalnog nekropola Ekumenika, koje se smatra najvišim na svetu. Groblje se nalazi na manje od kilometar od stadiona Vila Belmiro njegovog voljenog kluba Santos.

Sa postavkom stadiona, slikama navijača na tribinama, sintetičkim travnjakom na podu i malim oslikanim nebom na plafonu, prostorija u kojoj je trostruki svetski šampion položen u svetlucavi kovčeg sadrži još dve zlatne statue u prirodnoj veličini.
Foto: Profimedia
Zlatna grobnica je ukrašena krstom na vrhu i dva panela sa strane i prikazuje 1.000. gol i čuveno slavlje kada je Pele podigao pesnicu u vazduh nakon gola na stadionu Marakana 1969. godine.

U uglovima memorijalne sale nalaze se jedina tri dresa koja je nosio brazilski idol, onaj Santosa, reprezentacije Brazila i njujorškog Kosmosa, gde se penzionisao 1977. godine. Očekuje se da će mauzolej privući posetioce iz celog sveta i tako pretvoriti grad Santos u turističku atrakciju, ali trenutno je dozvoljeno da uđe samo 60 ljudi dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: