Maksi Džez je muzikom ostavio trag u celom svetu, a počeo je na maloj londonskoj radio stanici VIDEO

Maksvel Frejzer, poznatiji pod umetničkim imenom Maksi Džez, bio je britanski muzičar, reper, kantautor i di-džej. Preminuo je u snu u 65. godini, što su potvrdili njegovi saradnici.

Život

Izvor: B92

Subota, 24.12.2022.

17:52

Maksi Džez je muzikom ostavio trag u celom svetu, a počeo je na maloj londonskoj radio stanici VIDEO
Foto: Profimedia

Najpoznatiji je kao glavni vokal britanskog elektronskog benda "Faithless "od 1995. do 2011. godine, nakon čega se vratio i 2015. godine.

Džez je osnovao The Soul Food Cafe Sistem kao DJ 1984. godine, nakon što je godinu dana ranije otkrio hip hop.

Prvi put je emitovao zvuk kao di-džej nazivajući ga "In the Soul Kitchen vith DJ Maki Jazz" na radio stanici Reach FM London 1985/6. Ovaj zvuk je preneo na radio stanicu LVR 1987.

Godine 1989, The Soul Food Cafe Band je preuzeo Tam Tam Records, koji je plesno krilo Savage Recordsa.

Džez je osnovao Namu Records 1992. godine da bi objavio materijal benda u obliku tri EP-a i bend je bio na turnejama kao podrška drugim umetnicima. Godine 1996. Maksi Džez i the Soul Food Cafe snimili su i objavili album "Original Groovejuice vol.1" u južnom Londonu. Nakon što se bend raspao, Džez je radio širom Evrope i odvojio vreme da sarađuje sa Jahom Vobleom na albumu Invaders of the Heart, nakon čega su usledili nastupi sa Vobble Collective.

Džez je upoznao Rola Armstronga u studiju i potom osnovao Faithless, zajedno sa Džejmijem Ketom i Sister Blis.

Kao budiste Soka Gakai, njegova čvrsta uverenja i jaka individualna uverenja benda su u suprotnosti sa imenom "Faithless", koje je izabrano tokom pisanja pesme "Salva Mea". Armstrong je zamolio Džeza da napiše pesmu o frustraciji, što je bilo nešto sa čim je Džez mogao da se poveže iz sopstvenog iskustva.

Tema Džezovih tekstova varira od optimistične do melanholične. Njegov rad pokriva niz ličnih i društvenih pitanja, uključujući aktuelne događaje i društvene komentare.

2006. Džez je obezbedio vokale za hit Tiesto pesmu "Dance4life". Takođe je pevao zajedno sa Robijem Vilijamsom na singlu "Mi Culture" sa kolaborativnog albuma 1 Giant Leap. Godine 2015. počeo je da predvodi novosastavljen bend muzičara po imenu Maksi Džez i The E-Type Boys. Džez peva glavne vokale i takođe svira gitaru u bendu. Imali su brojne festivalske nastupe, uključujući i neke na istim događajima na kojima je i Faithless nastupao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: