Brus Li je umro jer je pio previše vode? Tako kaže najnovija medicinska studija

Legendarni glumac preminuo je u 32. godini posle cerebralnog edema, u julu 1973. godine. U to vreme smatralo se da je Lijeva smrt bila reakcija na lek za smirenje meprobamat, koji je bio deo leka protiv bolova pod nazivom Equagesic koji je Brus Li uzeo pre smrti. Međutim, upravo je objavljena medicinska studija koja tvrdi drugačije.

Život

Izvor: Headliner

Nedelja, 27.11.2022.

10:37

Brus Li je umro jer je pio previše vode? Tako kaže najnovija medicinska studija
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

U novom radu koji su naučnici bjavili u časopisu Clinical Kidney Journal, sugeriše se da je Lijev edem uzrokovan – hiponatrijemijom.

"Drugim rečima, tvrdimo da je nesposobnost bubrega da izluči višak vode ubila Brusa Lija", napisali su.

Naučnici su ukazali na nekoliko faktora, uključujući Lijevu tadašnju prehranu koja je uključivala puno sokova i proteinskih napitaka, kao i korišćenje marihuane koja pojačava žeđ.

"Ukratko, Li je imao više faktora rizika koji su bili predisponirani za hiponatrijemiju kao rezultat ometanja mehanizama homeostaze vode koji regulišu i unos i izlučivanje vode. Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode. Ironično, Li je proslavio citat 'Budi kao voda, moj prijatelju', ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio", piše u ovom naučnom radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: