Preminuo Milovan Vitezović

Srpski pisac Milovan Vitezović umro je danas u Beogradu, posle duge i teške bolesti, izazvane koronavirusom.

Život

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2022.

11:17

Preminuo Milovan Vitezović
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Pisac je preminuo u 78. godini. Saučešće predsednika Srbije: S tugom sam primio vest

Milovan Vitezović je srpski i jugoslovenski književnik, scenarista i dramaturg. Rođen je 11. septembra 1944. godine u mestu Vitezovići kod Kosjerića. Živeo je i radio u Beogradu. Autor je brojnih romana, pesama, eseja, drama, filmskih i televizijskih scenarija, kritika i aforizama, te se s punim pravom ubraja među najplodnije srpske pisce. Napisao je više od 60 knjiga koje su objavljene u oko 250 izdanja.

Njegovi romani "Lajanje na zvezde“, "Šešir profesora Koste Vujića“ i mnogi drugi doživeli su desetine izdanja, a njihove filmske i televizijske verzije višestruko su nagrađivane širom sveta. Za svoj rad osvojio je brojne prestižne nagrade u Srbiji i regionu.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i srpskog PEN centra. Upravo ga je Upravni odbor Udruženja književnika Srbije 30. marta 2012. godine predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), ali nije izabran. Na pitanje novinara da prokomentariše to što nije izabran za akademika jednom prilikom je izjavio: "Veoma je časno biti član Srpske akademije nauka i umetnosti, ali nije nečasno ni ostati u društvu sa Milošem Crnjanskim i Milanom Kašaninom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: