Srpski "Stradivarijus" potiče iz Kovačice: "Violina počinje svoju gradnju još u šumi" VIDEO

Da li ste znali da u Kovačici živi i stvara Jan Nemček, graditelj violina poznat širom sveta po ručnoj izradi ovih instrumenata? Ovaj izvanredni umetnik otkrio je tajnu nastanka njenog veličanstva violine.

Život

Izvor: B92, Prva TV

Utorak, 25.08.2020.

16:04

Srpski

Za one koji se bave pravljenjem violina ljudi kažu da su graditelji, a Nemček je objasnio zašto.

"Kuća se gradi od temelja, isto i violina počinje svoju gradnju još u šumi", objašnjava on.

Dodaje da graditelji violina odlaze u šume u kojima rastu javor i smrča, obiđu desetine hiljada stabala, i kucaju u drvo da vide da li je "gluvo", odnosno da li ima sposobnost da reprodukuje zvuk.

Nakon što prođe hektare i hektare šume, posao tek sledi, a prvo se drvo suši na tavanu da bi postalo lakše, pre nego što počne njegova obrada.

Za pravi umetnički instrument, kako kaže Nemček, potrebno je 200 sati rada, a sada novom tehnikom možete da napravite za jedan dan 200 violina.

"Kada čovek sedne za tezgu i počne da radi, to ne može da se kupi ni evrima ni dolarima ni dinarima", naveo je ovaj graditelj violina za TV Prvu.

Tradicija gradnje Nemčekovih počela je posle Drugog svetskog tata, kada je Janov deda na jedvite jade prodao zemlju da bi se kupili instrumenti. Kada su ostali članovi porodice isto poželeli da sviraju, nije bilo sredstava za njihove instrumente. Tada su sami uzeli dleta i sami napravili violinu i kontrabas po uzoru na industrijski model koji su imali kod kuće. A 1948. godine kad je Jan Nemček rođen, porodica je uveliko svirala na svojim instrumentima.

A kome je bila namenjena najmanja violina koju je Jan napravio, pogledajte u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

17 h

Podeli: