Računari 5

01.05.2024.

22:30

MS-DOS 4.0 je sada otvorenog koda i dostupan svima

Bitan deo računarske istorije, MS-DOS 4.0, razvili su zajedničkim snagama IBM i Microsoft, a sada je on potpuno otvorenog koda.

Izvor: Bug

MS-DOS 4.0 je sada otvorenog koda i dostupan svima
Trismegist san / Shutterstock.com

Podeli:

MS-DOS 4.0 je dostupan pod MIT-ovom licencom, besplatan za korišćenje, modifikovanje i proučavanje.

Gotovo četiri decenije nakon što je kreiran, a da nikada nije bio uveden u široku upotrebu, MS-DOS 4.0 sada je dostupan kao operativni sistem otvorenog koda na GitHubu

Tu se može naći u izvornom obliku, preuzeti potpuno besplatno, a pod MIT-ovom licencom s njim praktično može da se radi šta god je kome po volji – od modifikovanja, kopiranja, distribuiranja, pa čak i prodavanja. Ali, najverovatnije je da će ta objava poslužiti samo za proučavanje jednog zanimljivog softverskog proizvoda iz 1986. godine.

Raritet među operativnim sistemima

Tada je, naime, Microsoft u saradnji s IBM-om izrađivao MS-DOS, pa je u tom procesu nastala i verzija o kojoj danas pišemo, Multitasking DOS, prvi operativni sistem koji je podržavao rad programa u pozadini, tj. multitasking. Predstavljen je u Parizu, a licenciralo ga je svega nekoliko evropskih kompanija, dok je IBM nastavio s radom na verziji MS-DOS 3.x, kao i kasnije, zajedno s Microsoftom, na OS/2. Time je verzija 4.0 ostala gotovo zaboravljena, a ubrzo ju je zamenio i MS-DOS 4.01, koji nije podržavao multitasking.

Nedavno su slučajno otkrivene diskete s raritetnom verzijom MS-DOS-a 4.0, zajedno s izvornim kodom i dokumentacijom, pa su u Microsoftu odlučili da je otvore i ponude javnosti. Sve se danas može naći na GitHubu, a za pokretanje prastarog OS-a potrebno je da imate originalni IBM PC XT, noviji Pentium računar, ili ako to nemate pri ruci, poslužiće i neki od kompatibilnih x86 emulatora.

Na istom mestu moguće je pronaći i ranija izdanja MS-DOS-a, takođe besplatno i otvorenog koda. Verzije 1.25 i 2.0 na taj način su otvorene pre desetak godina.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: